Etelä-Karjalasta hankittiin alueita suojeluun – Merja Salolle muistometsä ja muistolehto

Luonnonperintösäätiö on äskettäin ostanut Etelä-Karjalasta suojeluun kaksi metsätilaa, yhteensä runsaat 16 hehtaaria vanhaa metsää. Alueista ensin hankittu, noin neljän hehtaarin suuruinen Veitsalmi sijaitsee Luumäellä ja rajoittuu Kivijärven rantaan. Se on lähes kokonaan koivu- ja haapavaltainen rantalehto, jossa on havaittu muun muassa kuhankeittäjä.

”Lehtometsällä on hienot puitteet muodostua myös valkoselkätikan ja muiden tikkalintujen aarreaitaksi vanhenevine lehtipuineen”, toteaa Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Veitsalmesta tulee valokuvauksen professorin Merja Salon (1953–2018) muistometsä. Merja Salo perusti muistokeräyksensä jo eläessään, saatuaan tietää vakavasta sairaudestaan, ja lahjoitti tuolloin rahastoon useiden kymmenien tuhansien eurojen suuruisen alkupääoman.

Veitsalmen jälkeen säätiö osti Lappeenrannan Ylämaalta Aitjärven rannasta Hyyriänmäen, johon kuuluu pieni Haukkalehto-niminen tila. Ylämaalaiset kaksi tilaa kattavat 12 hehtaarin edestä monipuolista eteläkarjalaista metsäluontoa.

”Hyyriänmäkeen sisältyy erittäin arvokasta runsaslahopuustoista kangasmetsää, jossa on havaittu uhanalaisia metsätiaisia ja pohjantikan syöntijälkiä. Myös ilves viihtyy näissä korkeuseroiltaan vaihtelevissa maisemissa. Hyyriänmäen halki kiemurtelee erityisen kaunis ja monimuotoisuutta lisäävä puro, joka laskee Aitjärveen”, Anneli Jussila kuvailee.

Hyyriänmäen kainaloon jäävä Haukkalehto jatkaa Merja Salon muistoa ja tulee nimetyksi Merja Salon muistolehdoksi. Hyyriänmäen ja Haukkalehdon kauppa rahoitettiin osittain Merjan Salon keräyksen loppuvaroilla sekä enimmäkseen Luonnonperintösäätiön keräyksellä Turvapaikkoja metsälinnuille Etelä-Karjalaan. Keräys on tuottanut tähän mennessä noin 105 000 euroa.

”Nämä uudet suojelualueet toimivat erinomaisina esimerkkeinä siitä, miten korvamerkityillä keräyksillä voidaan Luonnonperintösäätiön kautta suojella ripeästi ja tehokkaasti yhä harvinaisemmaksi käynyttä vanhaa ja monimuotoista metsäluontoa”, Anneli Jussila muistuttaa.

Veitsalmi säätiön aluesivuilla
Hyyriänmäki säätiön aluesivuilla
Turvapaikkoja metsälinnuille Etelä-Karjalaan

(Kuva Hyyriänmäestä Juha Juuti)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top