Ahmauksen arvokas korpi suojeluun Ulvilassa

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin Ulvilasta Ahmauksen kylästä luontoarvoiltaan poikkeuksellisen merkittävän metsätilan, joka nimettiin Ahmauksenkorveksi. Kyseessä on laaja ja yhtenäinen metsäalue, jossa on epätavallisen runsaasti lahopuustoa. Suuri osa metsästä on luontotyypiltään saniaiskorpea.

Alueen halki kiemurtelee luonnon uomassa Ahmauksenoja, pieni joki, jonka lounaispuolella maasto muuttuu tuoreeksi kankaaksi. Uuden suojelualueen keskellä on aikoinaan sijainnut pienialainen niitty, jo vuosikymmeniä sitten umpeen kasvanut.  Ahmauksenkorven alueella on tuoreita havaintoja liito-oravan pesinnästä ja euroopanmajavasta. Luonnossa liikkujaa ihastuttavat alueen jättiläismäiset siirtolohkareet ja tähtitalvikit samoin kuin puiden tunnelmallinen natina tuulessa.

Pinta-alaltaan alue kattaa 41 hehtaaria ja siitä valtaosa on vanhaa, yli satavuotiasta metsää. Etelä-Suomessa tällaisen alueen löytyminen saati kaupantekoon asti pääseminen on poikkeuksellinen onnenkantamoinen. Luonnonperintösäätiö voitti tiukan tarjouskilpailun metsästä. Perikunnan jäsenet ovat ratkaisusta helpottuneita, sillä se takaa Ahmauksenkorven suojelun ja koskemattomuuden. Osa tilasta oli aikaisemmin määräaikaisessa suojelussa, mikä selittää osaltaan sen suojelullisia arvoja. Perikunnan edustajan mukaan alueella ei ole koskaan käynyt kaatokonetta. Luonnonperintösäätiön suojeluksessa niin ei tapahdu jatkossakaan.

Eteläisestä Suomesta on vaikea löytää näin suurta yhtenäistä aluetta, joka koostuu valtaosin vanhasta metsästä ja jossa on suorastaan uskomaton määrä lahopuuta. Ahmauksenkorven pelastamista uhkaavalta avohakkuulta voi pitää yhtenä säätiön merkittävimmistä suojeluteoista kuluvana vuonna.

Luonnonperintösäätiön toiminta Satakunnassa on ollut viime vuosina aktiivista. Ahmauksenkorpi on säätiön kahdeksas suojelualue Satakunnassa.

Ahmauksenkorven tuleva suojelualue Maanmittauslaitoksen karttapaikalla.

KUVAT: Ari-Pekka Auvinen

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös