Ett värdefullt skogskärr skyddas i Ulvsby

Stiftelsen för naturarvet anskaffade nyligen Ahmauksenkorpi, ett skogskärr på 41 hektar i en by som heter Ahmaus och ligger i Ulvsby. Det gäller ett ovanligt vidsträckt och enhetligt skogsområde med ovanliga mängder murket trä. En stor del av skogen är ormbunkskärr till sin naturtyp.

Genom området rinner i sin naturliga fåra Ahmauksenoja, en liten å med färsk mo på den sydvästliga sidan. Det finns en gammal och beskogad äng i mitten av Ahmauksenkorpi.

Man har på sistone noterat att flygekorren och den europeiska bävern också lever inom området. Den som besöker platsen får beundra dess jättelika flyttblock.

Anbudsförfarandet var hårt, men Stiftelsen för naturarvet vann. Ahmauksenkorpi blir skydd och orört vilket gör arvingarna lättade. En del av skogsbruksföretaget var tidigare under tidsbundet skydd. Enligt en av arvingarna har skogen aldrig huggits maskinellt. Under stiftelsens beskydd kommer det inte att hända i fortsättningen heller.

”I södra Finland är det ovanligt att hitta ett enhetligt område så stort som det här, speciellt om största delen av området består av en gammal skog med oerhört mycket murket trä. Det är något som i synnerhet gör Ahmauksenkorpi ett värdefullt skyddsobjekt”, konstaterar stiftelsens verksamhetsledare Anneli Jussila.

Stiftelsen för naturarvet har under de senaste åren varit väldigt aktiv i Satakunda. Ahmauksenkorpi är stiftelsens åttonde skyddsområde i Satakunda.

Ahmauksenkorpi på kartan.

PHOTO: Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen