200-vuotiaan rinnekuusikon lumo säilyy

Luonnonperintösäätiö on hankkinut Kuusamosta todellisen luontohelmen. Säätiön tammikuussa yksityiseltä ostama Pohjolanvaaran etelärinne kattaa 13,5 hehtaaria 200-vuotiasta luonnontilaista kuusikkoa.

Pohjolanvaaran kuusikko on harvinaislaatuisen vanha ja eheä. Vaikka se sijaitsee niinkin pohjoisessa kuin Kuusamossa, on metsässä eteläinen tunnelma. Korkean järveen laskevan rinteen vuoksi metsässä on lähteisyyttä ja tihkupintoja. Metsänpohja on ravinteikas ja etelärinteen lämpöolosuhteet ovat edulliset.

Ikimetsikön kuuset ovat 200-vuotiainakin vielä suurimmaksi osaksi terveitä ja kasvavia. Onkin kiehtovaa yrittää kuvitella millainen Pohjolanvaara on sadan tai kahdensadan vuoden kuluttua. Vieläkö pohjoiset tykkylumen kaventamat kuuset jatkavat silloinkin kasvuaan?

Pohjolanvaaran metsään kuuluu 500 metriä kauniin Vähäjärven rantaviivaa. Metsän lajistoa ei ole ehditty vielä kartoittaa, mutta ainakin kuukkelin tiedetään viihtyvän kuusikon hämyssä.

Pohjolanvaaran metsän myi säätiölle viereisen Pohjolan tilan perikunta. Sisarussarjan nuorimmaisella, Sulevi Tauriaisella, on metsään vahvat tunnesiteet:

– Lapsena minulla oli ylärinteessä hyppyrimäki. Montussa vauhdin sai pysäytettyä vain kaatumalla. Muussa tapauksessa olisi pudonnut alas jyrkännettä vanhan metsän puolelle tiheään kuusikkoon. Siinä katkesi muutamat Lampiset ja Järviset, muistelee Tauriainen.

– On hienoa saada varmuus siitä, että Pohjolanvaaran aarniometsä jää tällaisena jälkipolville.

Pohjolanvaaran sijainti Maamittauslaitoksen karttapaikalla

KUVA: Sulevi Tauriainen

Jaa somessa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Uusimmat julkaisut

Pyysmäki Suojelualue Luonnonperintösäätiö Mikko Hovila

Pyysmäen metsä suojeluun Somerolla

Luonnonperintösäätiö osti komean metsän Somerolta Varsinais-Suomesta. Noin kahdeksan hehtaarin metsässä kohoaa kookkaita mäntyjä, vanhoja jykeviä rauduskoivuja sekä järeitä haapoja.
Lue lisää
Shopping Cart
Vieritä ylös