Yli-Myllyn metsä, Loppi

KARTTA: Yli-Myllyn suojelualue kansalaisen karttapaikalla

Yli-Myllyn vajaan kuuden hehtaarin pikkutila ostettiin säätiölle syksyllä 2008. Se sijaitsee Lopella, Läyliäisten ja Pilpalan puolivälissä. Vuonna 2011 suojelualuetta laajennettiin vajaalla puolella hehtaarilla alueen eheyttämiseksi. Yli-Myllyn tilan möi säätiölle Terttu Koskinen, joka oli vaalinut kotimetsänsä luonnontilaa vanhempiensa kuoleman jälkeen.

Yli-Myllyn metsä sijaitsee pienellä, kauniilla harjulla ja sen rinteillä. Metsän koskemattomuus näkyy monin tavoin, paikoin tunnelma on aarniomainen ja kulku tiheän puuston vuoksi vaikeaa. Enimmäkseen metsä kasvaa kuusta, mutta harjun rinteissä myös vanhoja kilpikaarnamäntyjä. Haapoja aluella on runsaasti, eri ikäisiä, joukossa todellisia jättiläisiä. Koivu ja leppä ovat vallanneet entiset pellot ja niityt. Alueen läpi virtaa Koirajoki, joka alempana kulkee luonnollisessa, kiemurtelevassa uomassa.

Harjun päivänpuoleisella rinteellä on pieni pihapiiri: päärakennus, aitta, navetta, kauempana riihilato. Rakennukset tulivat kaupan mukana säätiölle ja niitä on tarkoitus hoitaa talkoilla käytettäväksi esimerkiksi luonnontutkijoiden tukikohtana. Yli-Myllyn pihapiiriä ja niittyjä hoidetaan talkoilla. Vuodesta 2011 niittyjä ovat laiduntaneet lampaat.

Kuva: Mikko Hovila

Pala Yli-Myllyn kulttuuri- ja luonnonmaisemaa on oiva lahja!

Kuvagalleria