Yli-Mylly

Kommun: Loppi
Skyddsår: 2008
Område: 6 ha

Yli-Mylly är en knappt sex hektars smågård som stiftelsen köpte hösten 2008. Den ligger i Loppis mellan byarna Läyliäinen och Pilpala. Hösten 2011 stiftelsen skaffade sig en andel på ett halvt hektar söder om smågård. Kvinnan som sålde Yli-Mylly gården till stiftelsen, Terttu Koskinen, hade slagit vakt om det naturliga tillståndet av sin hemskog efter föräldrarnas död.

Skogen ligger på en liten, vacker ås och dess sluttningar. Det framgår på olika sätt att skogen inte har stört: det råder till exempel en urskogsliknande stämning på vissa ställen, och det är svårt att gå i skogen eftersom trädståndet står så tätt. För det mesta växer det granar i skogen, men man får också beundra gamla sköldbarkstallar på sluttningarna. Det finns gott om aspar i olika åldrar i området, några av dem rätt så jättelika. Björken och alen har erövrat de före detta åkrarna och ängarna.

Genom området rinner Kairajoki älv som lägre ner flyter längs en naturlig, slingrande fåra. Det ligger en liten gårdsplan på sluttningen på solsidan av åsen med huvudbyggnaden omgiven av ett visthus, en lagård och längre borta också en ria. I samband med köpet blev stiftelsen en ny ägare till byggnaderna som vi ska ta hand om med frivilliga krafter och använda som bas för naturvetare.

Foto: Mikko Hovila.

Näin löydät Yli-Myllyyn

Läyliäisistä – 10 kilometriä etelään Lopelta – ajetaan länteen Karkkilaan johtavaa tietä 134. Käännytään 4,3 kilometrin jälkeen oikealle kohti Pilpalaa, ajetaan vajaa kilometri, kunnes oikealle kääntyy Vesikopintie. Tätä pientä hiekkatietä ajetaan joitakin satoja metrejä, kunnes vasemmalla alkaa näkyä tiheää metsää ja puiden lomasta häämöttäviä peltikattoisia rakennuksia. Ruohottunut, metsittyvä tie johtaa Yli-Myllyn pihapiiriin Koirajoen yli. Jos olet autolla liikkeellä jätä se levennykseen Vesikopintien varteen.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Yli-Mylly

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Scroll to Top