Varsinais-Suomeen uusi suojelualue

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin Kettukallio-nimisen metsäkiinteistön Turusta Paattisten Tortinmäeltä, n. 25 km Turun keskustasta pohjoiskoilliseen. Metsälle haetaan luonnonsuojelulain mukainen rauhoitus, joka suojaa alueen kasvillisuuden ja muun eliöstön sekä takaa maapohjan säilymisen luonnontilassa. Alueella saa rauhoituksen jälkeen vapaasti liikkua, marjastaa ja sienestää.

Kettukallion pinta-ala on vajaa kymmenen hehtaaria ja se on tyypillistä eteläboreaalista havumetsää. Valtaosa siitä on mustikkatyypin tuoretta kangasmetsää. Puolukkatyypin kuivahkoa kangasmetsää on kymmenesosa. Viidennes alueesta on kanervatyypin kuivaa kangasta, jollaisella myös paikan nimen antanut avokallio poronjäkälineen sijaitsee. Puustosta vähän yli puolet on mäntyä ja loput kuusta. Ylispuut ovat noin yhdeksänkymmenen vuoden ikäisiä ja osa männyistä on jo vanhempia kilpikaarnaisia petäjiä.

Metsän ylispuusto on pitkään kasvanut ilman harvennushakkuita, joten puuta on kuutioissa kertynyt jo paljon, keskimäärin lähes 300 m3/ha, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin Varsinais-Suomen metsissä keskimäärin. Puusto on iältään melko yhtenäistä, mutta erirakenteisuutta alkaa muodostua metsään hiljalleen tuulenkaatojen myötä. Samalla monille metsälajeille tärkeän lahopuuston määrä alkaa kasvaa. Jo nyt metsä kelpaa hömö- ja töyhtötiaisen kaltaisille vanhan metsän lajeille, mutta lahopuustoa vaativia sieni- ja hyönteislajeja metsästä ei vielä löydy. Muutama suopainanne kallioalueen ympärillä lisää alueen monimuotoisuutta.

Luonnon monimuotoisuuden suojelun ohella Kettukallion rauhoittamisessa saadaan turvattua myös sen toimintaa hiilinieluna. Hiilivarastona metsä on jo nyt merkittävä ja hiilen määrä tulee vielä pitkään merkittävästi kasvamaan. Hiiltä varastoituu puuaineksen ohella myös karikkeen mukana maaperään. Maaperään vanha metsä voi kerryttää hiiltä nykykäsityksen mukaan jopa tuhansia vuosia, vaikka puuston ja muun kasvillisuuden määrä ei enää kasvaisikaan.

Kettukallio sijaitsee lähellä Kurjenrahkan kansallispuistoa. Kansallispuistoon kuuluva Vajosuon alue sijaitsee Kettukalliosta nelisen kilometriä luoteeseen. Siten Kettukallion tulee täydentämään hyvin varsinaisuomalaista suojelualueverkostoa laajan kansallispuiston kupeessa.

(Kuva: Mikko Hovila)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top