Vanhoja metsiä myydään edelleen hakattaviksi – Luonnonperintösäätiö tarjoaa vaihtoehdon

Suomalaisen alkuperäisluonnon suojelua edistävä Luonnonperintösäätiö on huolestunut metsiensuojelun hitaasta etenemisestä Suomessa. Tilannetta kuvaa hyvin se, että edes kaikkia julkisesti myynnissä olevia vanhan metsän alueita ei saada hankittua suojelutarkoituksiin. Suurimpana haasteena on rahoituksen puute.

”Maailmantilanne on nyt hyvin epävarma, mikä ilmenee valitettavasti myös kiihtyvänä hakkuutahtina. Säätiömme tavoitteena on tänä vuonna suojella tuhat hehtaaria suomalaista metsä- ja suoluontoa. Hyvässä vauhdissa mennään ja lahjoituksia kaivataan, jotta tavoitteeseen päästään. Lahjoitusvarojen hiipuminen olisi luonnon kannalta katastrofi, sillä se hidastaisi mahdollisuuksiamme suojella vanhoja metsiä”, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

”Suomessa metsiensuojelu etenee kokonaisuutena katsoen valitettavan hitaasti: edes kaikkia sellaisia vanhan metsän alueita ei saada suojeltua, jotka niiden omistajat olisivat valmiita myymään tai suojelemaan”, Forsberg jatkaa.

”Myynnissä olevia vanhan metsän alueita päätyy vielä tänä päivänäkin hakkuisiin. Se on kestämätön tilanne. Puun korkeat hinnat myös pitävät metsien ostohinnat korkeina.”

Metsissä on Suomessa enemmän uhanalaisia lajeja kuin missään muussa elinympäristössä, mutta suuressa osassa maan eteläosia vain muutamia prosentteja metsistä on saatu suojelun piiriin. Avohakkuita tehdään yli sata tuhatta hehtaaria vuosittain. Suojelutason olennainen parantaminen vaatii ennen kaikkea valtion suojelurahoituksen lisäämistä, mutta niin yksityisten, kuntien kuin yritystenkin panos on tässä työssä merkittävä.   

Luonnonperintösäätiön tarkoituksena on Suomen luonnonsuojelun edistäminen ja luonnonalueiden säilyttäminen. Säätiö hankkii hallintaansa – ostamalla tai lahjoitusten kautta – sopivia alueita, ensisijaisesti metsiä, ja hakee niille pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen.

(Kuva: Ari-Pekka Auvinen)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top