Vanhoja metsiä myydään edelleen hakattaviksi – Luonnonperintösäätiö tarjoaa vaihtoehdon

Suomalaisen alkuperäisluonnon suojelua edistävä Luonnonperintösäätiö on huolestunut metsiensuojelun hitaasta etenemisestä Suomessa. Tilannetta kuvaa hyvin se, että edes kaikkia julkisesti myynnissä olevia vanhan metsän alueita ei saada hankittua suojelutarkoituksiin. Suurimpana haasteena on rahoituksen puute.

”Maailmantilanne on nyt hyvin epävarma, mikä ilmenee valitettavasti myös kiihtyvänä hakkuutahtina. Säätiömme tavoitteena on tänä vuonna suojella tuhat hehtaaria suomalaista metsä- ja suoluontoa. Hyvässä vauhdissa mennään ja lahjoituksia kaivataan, jotta tavoitteeseen päästään. Lahjoitusvarojen hiipuminen olisi luonnon kannalta katastrofi, sillä se hidastaisi mahdollisuuksiamme suojella vanhoja metsiä”, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

”Suomessa metsiensuojelu etenee kokonaisuutena katsoen valitettavan hitaasti: edes kaikkia sellaisia vanhan metsän alueita ei saada suojeltua, jotka niiden omistajat olisivat valmiita myymään tai suojelemaan”, Forsberg jatkaa.

”Myynnissä olevia vanhan metsän alueita päätyy vielä tänä päivänäkin hakkuisiin. Se on kestämätön tilanne. Puun korkeat hinnat myös pitävät metsien ostohinnat korkeina.”

Metsissä on Suomessa enemmän uhanalaisia lajeja kuin missään muussa elinympäristössä, mutta suuressa osassa maan eteläosia vain muutamia prosentteja metsistä on saatu suojelun piiriin. Avohakkuita tehdään yli sata tuhatta hehtaaria vuosittain. Suojelutason olennainen parantaminen vaatii ennen kaikkea valtion suojelurahoituksen lisäämistä, mutta niin yksityisten, kuntien kuin yritystenkin panos on tässä työssä merkittävä.   

Luonnonperintösäätiön tarkoituksena on Suomen luonnonsuojelun edistäminen ja luonnonalueiden säilyttäminen. Säätiö hankkii hallintaansa – ostamalla tai lahjoitusten kautta – sopivia alueita, ensisijaisesti metsiä, ja hakee niille pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen.

(Kuva: Ari-Pekka Auvinen)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös