Vaarinmetsä sinetöi vaarin toiveen

Luonnonperintösäätiö osti toukokuussa pienen hämyisän kuusikon Kokkolan Sokojalta. Yhtenäisen, samaa puusukupolvea kauttaaltaan olevan sammalpohjaisen metsän pinta-ala on 4,3 hehtaaria. Puusto on noin 80-vuotiasta, mutta hoitamattomuudesta johtuen jo varsin luonnontilaista. Metsässä elää muun muassa varpuspöllö, töyhtötiainen ja pyy.

Alueen nimeksi tulee vaarinmetsä metsän aiemman omistajan, Lars-vaarin mukaan. Alueen säätiölle myynyt Lars Hälliksen perikunnan jäsen kutsui metsää vaarinsa metsäksi, ja nyt vaari jää myös tulevan luonnonsuojelualueen nimeen.

Lars Hällis teki elämäntyönsä K-kauppiaana Kokkolassa. Etenkin eläkkeelle jäätyään hän oli tuttu näky metsätielle johtavalla kylänraitilla. Ajan tavan mukaan metsään täytyi olla jotakin asiaa, ja niinpä Larskin kantoi mukanaan asetta. Saalista hän toi kotiin kuitenkin vain harvoin. Riistaa tärkeämpi kotiin tuominen taisi vaarille olla mielenrauha.

Perikunnan mukaan Lars-vaarin tahto oli, ettei metsää koskaan hävitetä. Kaupan ja tulevan suojelun myötä vaarin toive saa lopullisen sinetin. Pohjanmaan rannikolla metsiä on suojeltu hyvin vähän. Luonnonperintösäätiö toivookin, että Vaarinmetsän vapaaehtoinen suojelu voisi toimia rohkaisevana esimerkkinä myös muille lähiseutujen metsänrauhaan kiintyneille maanomistajille.

Jaa somessa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Uusimmat julkaisut

Pyysmäki Suojelualue Luonnonperintösäätiö Mikko Hovila

Pyysmäen metsä suojeluun Somerolla

Luonnonperintösäätiö osti komean metsän Somerolta Varsinais-Suomesta. Noin kahdeksan hehtaarin metsässä kohoaa kookkaita mäntyjä, vanhoja jykeviä rauduskoivuja sekä järeitä haapoja.
Lue lisää
Shopping Cart
Vieritä ylös