Uusi suojelumetsä Etelä-Karjalaan

Kaikkallion yli 17 hehtaarin metsä Imatralla siirtyi Luonnonperintösäätiölle joulun alla 2013. Se sijaitsee Imatran eteläosassa, muutaman kilometrin päässä valtakunnan rajasta. Luonnoltaan lumoavan metsäalueen möi säätiölle Juho Rossin kuolinpesä.

Kaikkallion metsästä kaksi kolmannesta on noin satavuotiasta, lähes luonnontilaista lehtosekametsää: kuusta, koivua, mäntyä ja haapaa. Metsää ei ole käsitelty vuosikymmeniin, ja se vaikuttaa monin paikoin täysin koskemattomalta.

Metsäaluetta hallitsee siihen miltei kokonaan sisältyvä Kaikkallio jyrkänteineen ja halkeamineen. Kallioaluetta vartioivat puut ovat todella järeitä ja korkeita. Vanhin metsä sijoittuukin kallioalueelle ja sen tuntumaan. Länsi- ja eteläosassa on nuorempia, myös lehtipuuvaltaisia osia. Kaikkallion hiidenkirkko – pirunkirkkonakin tunnettu kalliomuodostelma – on seudulla tunnettu vaelluskohde.

Lahopuuta Kaikkalliossa on paljon, myös puustoltaan nuoremmissa osissa. Lähellä alueen eteläkaakkoista laitaa mutkittelee pieni, lehtipuureunuksen suojaama joki.

Kaikkallio on Luonnonperintösäätiön 45. suojelualue ja kolmas Etelä-Karjalassa, jossa metsistä on suojeltu vain puoli prosenttia.

Kuva: Anneli Jussila.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Näkkälän ikimetsä. Kuva: Petri Haapala

Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huikeaa vauhtia

Huhtikuussa käynnistetty Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huimalla vauhdilla. Toukokuussa kerrottiin Luonnonperintösäätiön saamasta maalahjoituksesta Länsi-Lapista Hannukaisen kylällä Kolarissa. Viime viikolla säätiö teki pinta-alaltaan historiansa suurimmat maakaupat, kun se osti 220 hehtaarin alueen Enontekiöltä.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös