Suota suojeluun Perhon Syrjäjoelta

Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin ja Luonnonperintösäätiön yhteisen suokampanjan suojeluala kasvoi 15 hehtaarilla Perhon Syrjäjoen suopalstan siirryttyä säätiölle. Alue myötäilee Syrjäjoen puron rantaa reilun kilometrin matkalla ja se nimetään Syrjäjoeksi.

Syrjäjoen suoalue on ojittamatonta, tiheäpuustoista rämettä, jonka lounaislaidalla virtaa pieni joki. Itä- ja koillisosaa hallitsee kaksi metsäsaareketta.

Puustoltaan Syrjäjoen suojelualue on monipuolinen. Rämeen männynkäkkäröiden rinnalla saarekkeita kansoittavat lähinnä lehtipuut, enimmäkseen koivu ja haapa ja jokunen raitakin. Järeähköjäkin kuusia ja haapoja saarekkeista löytyy. Puron varressa kasvaa myös harmaaleppää ja katajaa. Alueen puustoon ei ole kajottu vuosikymmeniin.

Erilaisia elinympäristöjä tarjoavat suojelualueet tarjoavat pienikokoisempinakin sijaa monille lajeille, kuten alueellisesti uhanalaiselle riekolle ja monipuoliselle nisäkäsjoukolle: hirvelle, metsäjänikselle, ketulle ja saukolle. Puro rantoineen on muun muassa sudenkorentojen elinpiiriä.

Syrjäjoki on Luonnonperintösäätiön 50. suojelualue ja neljäs Pohjanmaalla.

Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin ja Luonnonperintösäätiön yhteinen suokampanja käynnistyi keväällä 2012. Kampanjassa on aiemmin suojeltu noin sata hehtaaria suo- sekä suo- ja metsäalueita Alajärvellä ja Halsualla.

Kuva: Olli Juhani Neulaniemi.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös