Suota suojeluun Perhon Syrjäjoelta

Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin ja Luonnonperintösäätiön yhteisen suokampanjan suojeluala kasvoi 15 hehtaarilla Perhon Syrjäjoen suopalstan siirryttyä säätiölle. Alue myötäilee Syrjäjoen puron rantaa reilun kilometrin matkalla ja se nimetään Syrjäjoeksi.

Syrjäjoen suoalue on ojittamatonta, tiheäpuustoista rämettä, jonka lounaislaidalla virtaa pieni joki. Itä- ja koillisosaa hallitsee kaksi metsäsaareketta.

Puustoltaan Syrjäjoen suojelualue on monipuolinen. Rämeen männynkäkkäröiden rinnalla saarekkeita kansoittavat lähinnä lehtipuut, enimmäkseen koivu ja haapa ja jokunen raitakin. Järeähköjäkin kuusia ja haapoja saarekkeista löytyy. Puron varressa kasvaa myös harmaaleppää ja katajaa. Alueen puustoon ei ole kajottu vuosikymmeniin.

Erilaisia elinympäristöjä tarjoavat suojelualueet tarjoavat pienikokoisempinakin sijaa monille lajeille, kuten alueellisesti uhanalaiselle riekolle ja monipuoliselle nisäkäsjoukolle: hirvelle, metsäjänikselle, ketulle ja saukolle. Puro rantoineen on muun muassa sudenkorentojen elinpiiriä.

Syrjäjoki on Luonnonperintösäätiön 50. suojelualue ja neljäs Pohjanmaalla.

Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin ja Luonnonperintösäätiön yhteinen suokampanja käynnistyi keväällä 2012. Kampanjassa on aiemmin suojeltu noin sata hehtaaria suo- sekä suo- ja metsäalueita Alajärvellä ja Halsualla.

Kuva: Olli Juhani Neulaniemi.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top