Vanamonsalo

Kunta: Valtimo
Suojeluvuosi: 2011
Pinta-ala: 21 ha

Luonnonperintösäätiö hankki maaliskuun puolivälissä 2011 noin 20 hehtaarin metsätilan Valtimolta, Haapakylästä, Koivuvaaran eteläisestä rinteestä. Alue on nimetty Vanamonsaloksi.

Alue sisältää seitsemän hehtaaria vanhaa, sammalpohjaista kuusikkoa, muutaman hehtaarin mäntyvaltaista ikääntyvää metsää ja kolmisen hehtaaria koivikoita. Muussa osassa aluetta on niittyjä ja joitakin hehtaareita aukkohakkuutakin. Alueeseen kuuluu suurehko, lampimainen lähde.

Vanamonsalon metsä kasvaa nopeasti rehevällä mustikkatyypin pohjalla ja tarkoitus on seurata alueen palautumista luonnontilaan, mahdollisesti myös edistää palautumista talkoilla tehtävillä ennallistamistoimenpiteillä. Alueelle laaditaan ennallistamissuunnitelma. Metsätila ostettiin kuolinpesältä melko edullisesti, ja näin saatiin isompi pinta-ala suojelun piiriin.

Vanamonsalon yläpuolella on Koivuvaaran näköalapaikka ja kauempana pohjoispuolella runsaan kolmen kilometrin päässä sijaitsee Hoikanvaaran toistasataa hehtaaria käsittävä luonnonsuojelualue vanhoine metsineen. Säätiöllä on ennestään Pohjois-Karjalassa 46 hehtaarin Tervavaaran alue, jonne Vanamonsalosta on linnuntietä matkaa 25 kilometriä.

Näin löydät Vanamonsaloon

Osoite: Jänislehdontie 11, Valtimo. Jänislehdontie 11:n kohalla kääntyy koilliseen Vanamonsalon pihapiiriin päättyvä tie. Matkaa pihapiiriin on vajaat puoli kilometriä.

Suojele pala ikimetsää

Vanamonsalo

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Rehevää kuusimetsää vaaran etelärinteellä, luonnontilaan palaavia hakkuuaukeita, niittyjä ja ketoja.
Shopping Cart
Scroll to Top