Vanamonsalo

Kommun: Valtimo
Skyddsår: 2011
Område: 21 ha

Stiftelsen för naturarvet skaffade sig en cirka 20 hektar stor skogslägenhet i Haapakylä i Valtimo i mitten av mars. Området är beläget på den södra sluttningen av Koivuvaara och heter Vanamonsalo.

I området finns det cirka sju hektar gammal granskog som växer på mossbetäckt mark. Där finns det också några hektar äldre tallskog och tre hektar björkskog. De övriga delarna av området präglas av ängar och kalhuggningar. I området kan man också se en större, tjärnliknande källa.

Den snabbväxande skogen har en frodig grogrund som är av ”blåbärstyp”. Det är vår avsikt är att följa hur området återgår till sitt naturliga tillstånd och möjligen även bidra till återgåendeprocessen med gemensamma, frivilliga krafter. Det är också vår avsikt att komma upp med en återställningsplan under det innevarande året. Vi lyckades få skogslägenheten till ett rimligt pris av ett dödsbo, och därför lyckades vi också få en större areal under vårt beskydd.

Koivuvaara utsiktsplats ligger ovanför Vanamonsalo, och längre norrut, på drygt tre kilometers avstånd, hittar man det drygt hundra hektar stora och gammelskogsbeklädda naturskyddsområdet Hoikanvaara. I Norra Karelen har stiftelsen också ett annat skyddsområde, det cirka 46 hektar stora Tervavaara, som ligger på ett cirka 25 kilometers avstånd fågelvägen från Vanamonsalo.

Näin löydät Vanamonsaloon

Osoite: Jänislehdontie 11, Valtimo. Jänislehdontie 11:n kohalla kääntyy koilliseen Vanamonsalon pihapiiriin päättyvä tie. Matkaa pihapiiriin on vajaat puoli kilometriä.

Bildgalleri

Rehevää kuusimetsää vaaran etelärinteellä, luonnontilaan palaavia hakkuuaukeita, niittyjä ja ketoja.

Skydda en bit urskog

Vanamonsalo

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen