Čivtjuuhâ – Tsiuttajoki

Kunta: Inari
Suojeluvuosi: 2020
Pinta-ala: 120 ha
Luonnonperintösäätiö Tsiuttajoki Luonnonsuojelualue

Tsiuttajoen kaksiosainen suojelualue on vesistöjen elävöittämää hiekkapohjaista vanhaa metsää. Metsän vanhin ja merkittävin osa, noin 80 hehtaarin Tsiuttajoen ikimetsä, on Pelimetsä-keräyksen(link is external) varoin hankittu. Nuorempi osa, noin 40 hehtaaria, sijaitsee tästä vähän erillään Tsiuttajärven rannassa, käsittäen pitkän rantaviivan järveen ja sen suistoon.

Tsiuttajoen ikimetsä sijaitsee Inarijärven pohjoispuolisessa erämaassa lähellä yhtenäisen mäntymetsän rajaa. Todellisten ikihonkien kirjomaan alueeseen kuuluu useita kokonaisia lampia ja lompoloita. Tsiuttajoen ikimetsän hankinnan myötä säätiö ja lahjoittajat halusivat nostaa esiin myös Lapin viimeisten metsäisten erämaiden merkityksen ja suuren suojelun tarpeen.

Pelimetsä on Suomen pelinkehittäijien yhteinen luonnonsuojeluhanke, jonka takana on lukuisia pelialan vaikuttajia ja yrityksiä. Pelimetsän ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2020 lahjoittama summa – lähes 500 000 euroa – on Luonnonperintösäätiön historian suurin yksittäinen lahjoitus, testamentit pois lukien.

Kuvat: Ari-Pekka Auvinen

Kuvagalleria

Pääosin Pelimetsän tuella hankittua useiden lampien elävöittämää hiekkapohjaista ikivanhaa mäntymetsää yhtenäisen metsänrajan tuntumassa.

Suojele pala ikimetsää

Tsiuttajoki

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top