Tahjanjärvi

Kunta: Tammela
Suojeluvuosi: 2005
Pinta-ala: 9 ha

Luonnonperintösäätiö osti Tahjanjärven metsän loppuvuodesta 2005, jolloin siitä tuli säätiön kymmenes suojelualue. Tahjanjärven metsä on erikoisen muotoinen: lähes kilometrin pituinen, mutta vain noin sata metriä leveä, kooltaan 9 hehtaaria. Suojelualue päättyy Tahjanjärven rantaan. Liito-oravan on havaittu asustavan aarniomaisessa metsässä rakentamattoman rannan lähellä.

Tahjanjärven metsän entinen omistaja, juustomestari Tapio Puhtila ei kajonnut puustoon koskaan voimaperäisesti: hän haki alueelta vain hieman kotitarvepuuta, minkä johdosta luontoarvot säilyivät ja suojelupäätös tuntui kaikkien osapuolten mielestä parhaalta ratkaisulta.

Suojelualueella esiintyy kiintoisalla tavalla erilaisia maastonmuotoja ja metsätyyppejä. On mäntyjä kasvavaa kangasta ja harjua, suurten kuusten varjostamia sammaleisia kolkkia, vanhoja pökkelöityviä koivuja, soisia painanteita ja kaistale ojittamatonta suotakin. Tahjanjärven metsä on monimuotoisuudessaan viehättävä läpileikkaus Tammelan ylängön metsämaisemista.

Kuva: Mikko Hovila.

Näin löydät Tahjanjärvelle

Ajetaan Hämeenlinna-Forssa -tien (10) keskivaiheilta luoteeseen Teuron kylän kautta Lautaportaaseen, mistä käännytään oikealle Torajärvelle ja Pirttikoskelle johtavalle tielle. Tätä ajetaan noin kilometri. Vasemmalle kääntyy pikkutie, joka on yleensä suljettu puomilla noin 100 metrin päässä käännöksestä. Tähän voi jättää auton. Puomilta kävellään noin 100 metriä ja käännytään oikealle (toinen pikkutie oikealle). Tämä tie johtaa suoraan suojelualueelle, sen läpi, pitkin alueen luoteista laitaa ja uudelleen alueen läpi. Tietä myöten kävellen on mahdollisuus nähdä suojelualueen koillispuoli.

Kuvagalleria

Kiehtova läpileikkaus Tammelan ylängön metsätyypeistä, rakentamatonta järvenrantaa.

Suojele pala ikimetsää

Tahjanjärvi

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top