Tahjanjävi

Kommun: Tahnajärvi
Skyddsår: 2005
Område: 9 ha

Yli-Mylly är en knappt sex hektars smågård som stiftelsen köpte hösten 2008. Den ligger i Loppis mellan byarna Läyliäinen och Pilpala. Hösten 2011 stiftelsen skaffade sig en andel på ett halvt hektar söder om smågård. Kvinnan som sålde Yli-Mylly gården till stiftelsen, Terttu Koskinen, hade slagit vakt om det naturliga tillståndet av sin hemskog efter föräldrarnas död.

Skogen ligger på en liten, vacker ås och dess sluttningar. Det framgår på olika sätt att skogen inte har stört: det råder till exempel en urskogsliknande stämning på vissa ställen, och det är svårt att gå i skogen eftersom trädståndet står så tätt. För det mesta växer det granar i skogen, men man får också beundra gamla sköldbarkstallar på sluttningarna. Det finns gott om aspar i olika åldrar i området, några av dem rätt så jättelika. Björken och alen har erövrat de före detta åkrarna och ängarna.

Genom området rinner Kairajoki älv som lägre ner flyter längs en naturlig, slingrande fåra. Det ligger en liten gårdsplan på sluttningen på solsidan av åsen med huvudbyggnaden omgiven av ett visthus, en lagård och längre borta också en ria. I samband med köpet blev stiftelsen en ny ägare till byggnaderna som vi ska ta hand om med frivilliga krafter och använda som bas för naturvetare.

Foto: Mikko Hovila.

Näin löydät Tahjanjärvelle

Ajetaan Hämeenlinna-Forssa -tien (10) keskivaiheilta luoteeseen Teuron kylän kautta Lautaportaaseen, mistä käännytään oikealle Torajärvelle ja Pirttikoskelle johtavalle tielle. Tätä ajetaan noin kilometri. Vasemmalle kääntyy pikkutie, joka on yleensä suljettu puomilla noin 100 metrin päässä käännöksestä. Tähän voi jättää auton. Puomilta kävellään noin 100 metriä ja käännytään oikealle (toinen pikkutie oikealle). Tämä tie johtaa suoraan suojelualueelle, sen läpi, pitkin alueen luoteista laitaa ja uudelleen alueen läpi. Tietä myöten kävellen on mahdollisuus nähdä suojelualueen koillispuoli.

Bildgalleri

Kiehtova läpileikkaus Tammelan ylängön metsätyypeistä, rakentamatonta järvenrantaa.

Skydda en bit urskog

Tahjanjärvi

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen