Syrjäjoki

Kunta: Perho
Suojeluvuosi: 2015
Pinta-ala: 17 ha
Syrjäjoki. Kuva: Juhani Saarikoski

Perhon Syrjäjoen suoalue siirtyi Luonnonperintösäätiön omistukseen maaliskuussa 2015. Tämä 15 hehtaarin palsta Syrjäjoen varressa on kolmas suojeluhankinta Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin ja säätiön 2012 aloitetussa suokampanjassa.

Syrjäjoen suojelualue on ojittamatonta, tiheäpuustoista rämettä, jonka Itä- ja koilliskolkkaa hallitsee kaksi metsäsaareketta. Lounaisraja myötäilee pientä Syrjäjokea, jonka mukaan alue on nimetty.

Metsäsaarekkeiden ansiosta suojelualueen puusto on monipuolista. Rämeellä sinnittelevät kitukasvuiset männyt. Saarekkeiden puusto on lehtipuuvaltaista, koivua ja haapaa, joiden joukosta löytyy jokusia raitojakin. Kuusissa ja haavoissa on järeähköjäkin puita. Puron varressa kasvaa myös harmaaleppää ja katajaa. Alueen puusto on saanut olla rauhassa vuosikymmeniä.

Syrjäjoen suojelualueen kaltaiset erilaisia elinympäristöjä sisältävät alueet tarjoavat sijaa monille lajeille, kuten alueellisesti uhanalaiselle riekolle ja monipuoliselle nisäkäsjoukolle: hirvelle, metsäjänikselle, ketulle ja saukolle. Puro rantoineen on muun muassa sudenkorentojen elinpiiriä.

Näin löydät Syrjäjoelle

Osoite: Sysilammentie 628, Perho. Perhon Jylhästä Kivijärvelle menevää Kivijärventietä ajetaan Kuusjärven kylään, jonne on matkaa Perhosta noin 10 kilometriä, Kivijärveltä parikymmentä. Kivijärveltä tie lähtee Perhontienä ja muuttuu Kivijärventieksi Perhon ja Kivijärven rajalla, nelisen kilometriä ennen Kuusjärveä. Kuusjärven kylästä lähtee pohjoiseen Sysilammentie, jota ajetaan reilut 6 kilometriä, ennen kuin käännytään vasemmalle ja matka jatkuu nimettömillä metsäteillä.

Linkki Google Mapsin reittiohjeeseen Sysilammentien ja metsätien risteykseen. Voit vaihtaa siinä lähtöpaikan haluamaksesi.

Sysilammentie 628:n tienoilla käännytään vasemmalle länteen Raiskionkankaanpistolle, jota jatketaan noin 3,5 kilometriä. Tästä käännytään edelleen vasemmalle eteläkaakkoon Teerinevanpistonhaaralle ja jatketaan 1,3 kilometriä tien päähän saakka. Siitä matka jatkuu jalan.

Patikkamatkaa Syrjäjoen suojelualueen rajalle on puolisen kilometriä. Kulje tien päästä reilut 200 metriä suoraan länteen kovan maan yli suon laitaan. Jatka edelleen eteläisimmän, luode-kaakko-suuntaisen poikkiojan vartta suon yli noin 300 metriä, jolloin saavut palstan itäisimmälle rajapyykille. Syrjäjoen suojelualue rajautuu tästä edelleen luoteeseen jatkuvan rajan ja Syrjäjoen väliselle alueelle noin 900 metrin matkalla muodostaen noin 15 hehtaarin alueen.

Suojele pala ikimetsää

Syrjäjoki

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Ojittamatonta, tiheäpuustoista rämettä, jonka Itä- ja koilliskolkkaa hallitsee kaksi metsäsaareketta.
Shopping Cart
Scroll to Top