Soidinsalo

Kunta: Pihtipudas
Suojeluvuosi: 2017
Pinta-ala: 75 ha

Soidinvuori kohoaa Keski-Suomen pohjoisreunalla, seudulla, jossa Pohjois-Pohjanmaan suolakeudet vaihettuvat Keski-Suomen kallioisiksi mäkimaastoiksi. Vaikka Soidinvuoren 170 metriä merenpinnan yläpuolella oleva huippu jää hieman Luonnonperintösäätiön alueen eteläpuolelle, on maasto suojelualueen puolellakin paikoin jylhän louhikkoista vuorenrinnettä.

Soidinsalon suojelualueen lahjoitti Luonnonperintösäätiölle testamentillaan toivakkalainen luonnonystävä Mikko Hakanen. Alueella on kokoa komeat 74,8 hehtaaria. Suojeluun se saatiin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Alueen länsipäätä leimaavat Soidinvuoren rakkakivikot, joissa on paikoin pohjavesivaikutusta. Eräällä lokakuisella tarkastuskäynnillä pölähti Soidinsalossa lentoon Keski-Suomen maakuntalintu metso – hyvinkin keskisuomalaisesta metsomaisemasta.

Suurin osa Soidinsalosta kasvaa tiheää sekametsää alavammalla maalla. Metsä ei ole vielä järin vanhaa, mutta siinä on lähes kauttaaltaan harvakseltaan vanhoja jättipetäjiä, keloja ja eri-ikäisiä mäntymaapuita. Soidinsalossa pulppuaa myös luonnontilaisia lähteitä.

Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Kuvagalleria

Soidinsalon metsä sijaitsee Pihtiputaalla Soidinvuoren rinteellä. Alueen länsipäätä leimaavat Soidinvuoren rakkakivikot, joissa on paikoin pohjavesivaikutusta. Soidinsalossa pulppuaa myös luonnontilaisia lähteitä. Suurin osa Soidinsalosta kasvaa tiheää sekametsää alavammalla maalla.

Suojele pala ikimetsää

Soidinsalo

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top