Rouvala

Kunta: Padasjoki
Suojeluvuosi: 2016
Pinta-ala: 17 ha
Rouvala. Kuva: Matti Ojanperä

Luonnonperintösäätiö osti tammikuussa 2016 Padasjoen Nyystölästä Rouvalan noin 16 hehtaarin tilan, josta reilut 10 hehtaaria on metsää. Kauppahinnasta suurimman osan säätiö sai yksityiseltä lahjoittajalta, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Rouvalan metsä sijaitsee Päijänteen kansallispuiston liepeellä, Nyystölänlahden pohjukasta lounaaseen. Maapohjan rehevyydestä kertovat sinivuokot ja kevätlinnunherneet. Lehtomaisella kankaalla kasvava metsä onkin epätavallisen runsaspuustoista.

Järeä havusekametsä on erirakenteista, valtaosin 70–90-vuotiasta – vanhimmat puut ovat ylittäneet jo sadan vuoden iän. Mäntyjen ja kuusien joukossa kasvaa myös lehtipuita, mutta melko niukasti. Suurimmalla yhtenäisellä metsäalueella on myös muutama luonnontilainen kostea korpipainanne ja kausikosteikko.

Lahopuuta metsässä on paikoin paljon, parhaimmillaan kymmeniä kuutioita hehtaarilla. Lahopuuta on sammaloituneista rungoista tuoreisiin tuulenkaatoihin.

Metsäalueeseen kuuluu pinta-alaltaan puolentoista hehtaarin entinen metsälaidun, joka sijaitsee irtolohkareiden, pienten kallioiden ja jyrkänteiden luonnehtimalla kukkulalla avoimien niittyjen välissä. Metsikkö vaihtelee tällä Ilvesmäellä valoisasta sekametsästä tiheään kuusikkoon, jossa kasvaa sekapuuna runsaasti haapaa. Pensaskerroksen katajapensaat kertovat menneestä laidunnuksesta.

Rouvala oli ostohetkellä Luonnonperintösäätiön 51. suojelualue.

Kuva: Matti Ojanperä.

Näin löydät Rouvalaan

Käänny 24-tieltä Nyystöläntielle ja siitä oikealle Sahurinkankaantielle.
24-tieltä ei ole mahdollista ajaa suoraan Sahurinkankaantien kautta pihaan, sillä tiellä ei ole kunnossapitoa.

Osoite: Sahurinkankaantie 70, Padasjoki.

Kuvagalleria

Järeää havusekametsää lahopuineen.

Suojele pala ikimetsää

Rouvala

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top