Niittyranta

Kunta: Kolari
Suojeluvuosi: 2022
Pinta-ala: 5.5 ha
Niittyranta. Kuva: Petri Haapala

Luonnonperintösäätiö sai keväällä 2022 arvokkaan maalahjoituksen Hannukaisen kylältä Kolarista. Metsää ja suota sisältävä alue on kooltaan 5,5 hehtaaria ja se nimetään suojeltuna Niittyrannaksi.

Niittyrannan suojelualue sijaitsee meritaimenista kuuluisan Äkäsjoen rantamilla molemmin puolin jokea. Rannoilta löytyy vanhaa, arvokasta tulvaniittyä, luhtaista rantaniittyä sekä pieni kymmenen aarin korpikuvio, jossa asustelee uhanalainen pohjansirkku.

Kostean maan alueet sijaitsevat pohjoiseen pistävän joen lahdukan ympärillä ja ovat säilyneet miltei luonnontilaisina. Männikön ja lahdukan väliin jäävällä suolla on ladonjäänteet muistona siitä, että tulvaniityiltä on ennen tehty heinää karjalle. 

Joen etelärannan puolella on vanhaa, yli 100-vuotiasta mäntymetsää, jonne on jätetty mukavasti maapuita, tervaskantoja, mäntykeloja ja koivupökkelöitä. Joukossa on myös hyvin iäkkäitä ja koristeellisien näköisiä keloja. Alueella on pieni korpijuotti, josta löytyy lähde.

Äkäsjoen rantatörmä on eteläpuolella varsin jyrkkä ja sen juurella oleville alaville maille joki tulvii keväisin, minkä seurauksena sinne on muodostunut tulvametsää ja -niittyä. Tulvametsä on korpimainen ja sisältää runsaasti lahopuuta. Lehtipuista siinä kasvaa ainakin koivua, raitaa ja harmaaleppää.

Tulvaniittyjen keskelle on jäänyt muutama tulvalampare, jotka kuhisevat elämää. Kesäisin siellä pesii mm. telkkiä, joiden poikasia vaanivat hauet. Jokiekosysteemin ja tulvavesien vaikutus näkyykin Niittyrannan alueella hyvin leimallisesti.

Kuvagalleria

Tulvaniittyjä ja vanhaa mäntymetsää Äkäsjoen rantamilla joen molemmin puolin.

Suojele pala ikimetsää

Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top