Metsola

Kunta: Valkeakoski
Suojeluvuosi: 2010
Pinta-ala: 7 ha
Metsola. Kuvaaja: Jorma Ahola

Metsolan seitsemän hehtaarin metsä hankittiin Luonnonperintösäätiölle vuonna 2010. Metsola on harvinaisen monipuolinen esimerkki vanhasta, reheväpohjaisesta hämäläisestä ”vanhanajanmetsästä”. Metsä sijaitsee Valkeakosken kaupungin alueella, vajaa kilometri Korkeakankaan ulkoilukeskuksesta pohjoiseen, ja sen lähellä on myös Mettivuoren noin 7 hehtaarin suojelualue. Metsolaan ei vie lainkaan metsäautotietä; sen sijaan alueen läpi kulkee Valkeakosken kaupungin ulkoilurata. Luonto on täällä saanut olla pääosin rauhassa vuosikymmeniä, vaikka joitakin maapuita on korjattu alueelta.

Metsää omistanut Paavo Malanin oli eläessään luonnonystävä, joka otti lisäksi paikallisen ortodoksisen kirkon suntion neuvon varteensa: niin komeaa metsää ei pitänyt kaataa. Alueen arvoa kohottavat kolme puustoista pikkusuota, jotka kuuluvat metsälain piiriin arvokkaina elinympäristöinä. Ylispuut ovat kautta alueen vanhoja, reilusti toisella sadalla vuodella, ja kaikkialla esiintyy isoja, naavaisia ja jäkäläisiä rauduskoivuvanhuksia. Maastonmuodot vaihtelevat viehättävästi soista mataliin harjanteisiin ja kallioihin. Alueen pohjoispuolella kasvaa runsaasti haapaa, siellä on hieno kolohaavikko ja erillään kallion laidalla, kuusten kätkemänä ikivanha haapakelo liito-oravan pesineen.

Näin löydät Metsolaan

Suunnilleen Veikko Hakulisen tie 167:n kohdalta erkanee länteen polku, joka kulkee Metsolan suojelualueen kautta. Matkaa Metsolan rajalle on nelisensataa metriä.

Osoite: Veikko Hakulisen tie 167, Valkeakoski

Kuvagalleria

Liito-oravan asuttamaa vanhaa metsää ja kolme pientä puustoista suota.

Suojele pala ikimetsää

Metsola

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top