Kuusenhäivelö

Kunta: Nurmes
Suojeluvuosi: 2023
Pinta-ala: 9.5 ha
Markku Ahon muistometsä. Kuva: Nora Vikman

Markku Ahon muistometsä

Luonnonperintösäätiö osti keväällä 2023 Markku Ahon (1952–2019) muistometsän Nurmeksen Valtimolta, Rasimäen kylältä. Metsä löydettiin yhdessä muistometsäaktiivien kanssa. Paikka on muistometsäksi sikälikin sopiva, että samalla kylällä, aivan suojelualueen naapurissa, sijaitsee Omavaraopisto, joka toimii yhteydessä pohjoiskarjalaiseen Kohtuus vaarassa -liikkeeseen ja Kainuun opistoon. Omavaraopiston ajatus oli Markku Aholle tärkeä ja hän vieraili kylällä useita kertoja.

Kuusenhäivelöksi nimetty suojelualue on kooltaan 9,5 hehtaaria. Sen monimuotoisin osa on rehevä korpikuusikko, ja metsään kuuluu myös jyrkkiä kallioita ja haapavaltaista sekametsää. Harvinaisemmista lajeista alueelta löytyy muun muassa kuusenhäivelöä ja korpiluppoa. Metsässä kalliojyrkänteen lähellä sijaitsee myös mahdollisesti uhrikiveksi tunnistettu erityinen kivimuodostelma. Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee kaksi suurta ja kaunista lähdettä.

Kuusenhäivelö kuuluu Rasimäen valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen, jonka keskellä on 1940-luvulla syntynyt nauhamainen, yhtenäisesti rakennettu jokivarren asutuskylä. Maasto on kumpuileva ja sitä leimaavat rinnepellot ja hakamaat, joita yhä laidunnetaan. Markku Ahon muistometsäkeräys avattiin vuonna 2020 ja sen avulla saatiin kerättyä noin 47 000 euroa. Summa kattaa koko 9,5 hehtaarin metsän oston oheiskuluineen.

Suojele pala ikimetsää

Suojele pala Itä-Suomea

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Metsään kuuluu muun muassa rehevä korpikuusikko, jyrkkiä kallioita ja haapavaltaista sekametsää.
Shopping Cart
Scroll to Top