Kuovisuo

Kunta: Oulu
Suojeluvuosi: 2016
Pinta-ala: 41 ha

Kuovisuon 41 hehtaarin suuruinen suo- ja metsäalue sijaitsee Kiimingissä Oulusta linnuntietä 18 kilometriä itään. Luonnonperintösäätiön joulukuussa 2016 ostaman alueen kaakkoispuolella on Isokankaan suojelualue ja sen pohjoispuolen maamerkkinä kohoaa 326 metriä korkea Kiimingin televisiomasto.

Kuovisuo on kaunis, suurimmilta osin ojituksilta säästynyt suo, jolla elää muun muassa riekkoja. Suon keskellä olevan yhdeksän hehtaarin laajuisen kangassaarekkeen laidoilla voi yhä kuulla voimakkaasti harvinaistuneen pohjansirkun heleän laulun.

Kuovisuon kangasmaista kolme hehtaaria on luonnontilaista liki satavuotista kuusivaltaista sekametsää. Keskellä oleva metsäsaareke on sen sijaan hakattu 60-luvulla, mutta jäänyt sen jälkeen metsätalouden ulkopuolelle.

Kuovisuolla on otollinen sijainti. Välittömästi alueen eteläpuolella sijaitsee Sanginjoen ulkometsäksi kutsuttu 2 500 hehtaarin yhtenäinen metsäalue, jonka Koneen Säätiö osti Oulun kaupungilta vuonna 2021 ja lahjoitti valtiolle suojelutarkoituksessa.

Kuovisuon palstan kaakkoisnurkkaan yltää ulkometsän toistaiseksi suurin suojeltu osa, Isokangas. Kuovisuon suojelun toivotaan vauhdittavan myös muiden ulkometsän arvokkaiden osien suojelua.

Kuovisuon määräalan ostohinnasta puolet, 30 000 euroa, lahjoitti Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri Hilja Pikkaraisen rahastosta.

Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Suojele pala ikimetsää

Kuovisuo

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Kuovisuo on kaunis, suurimmilta osin ojituksilta säästynyt suo, jolla elää muun muassa riekkoja. Suon laidoilla voi yhä kuulla voimakkaasti harvinaistuneen pohjansirkun heleän laulun.
Shopping Cart
Scroll to Top