Kuovisuo

Kommun: Oulu
Skyddsår: 2016
Område: 41 ha

Myr- och skogsområdet Kuovisuo ligger i Kiminge, 18 kilometer fågelvägen öster om Uleåborgs centrum. Sydost om denna fastställda yta på 41 hektar, som Stiftelsen för naturarvet anskaffade i december 2016, finns Isokangas skyddsområde, och på norrsidan ser vi Kiminge tv-mast som utgör ett riktigt landmärke.

Kuovisuo är en vacker myr som ligger där i sitt naturliga tillstånd med bland annat ripor. Mitt i området finns en mo som håller på att återgå till det ursprungliga, och vid kanterna kan man fortfarande höra den allt ovanligare videsparvens ljusa sång. Av momarkerna gäller tre hektar en nästan hundraårig grandominerande blandskog i naturligt tillstånd. Den skogsklädda ön som täcker nio hektar i mitten utsattes i stället för en huggning på 60-talet, men sedan dess har den inte drabbats av skogsekonomiska åtgärder.

Alldeles i närheten av den södra gränsen finns en enhetlig skog på 2 500 hektar, Sanginjoen ulkometsä. Det sydostliga hörnet av Kuovisuo berörs av Isokangas, den hittills största delen som redan skyddas i denna yttre skog. Man får hoppas att skyddet av Kuovisuo också sätter fart på skyddet av de andra värdefulla delarna som skogen innehåller.

Hälften av inköpspriset på Kuovisuo, 30 000 euro, donerades av Norra Österbottens naturskyddsdistrikt i Finlands naturskyddsförbund ur Hilja Pikkarainens testamenterade fond.

Bildgalleri

Kuovisuo on kaunis, suurimmilta osin ojituksilta säästynyt suo, jolla elää muun muassa riekkoja. Suon laidoilla voi yhä kuulla voimakkaasti harvinaistuneen pohjansirkun heleän laulun.

Skydda en bit urskog

Kuovisuo

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen