Itäkangas

Kunta: Pudasjärvi
Suojeluvuosi: 2017
Pinta-ala: 13 ha
Sysikääpiä ja koivunkantosieniä kasvaa vanhan koivun kyljestä Itänkankaan korpiosalla.

Pintamossa, Pudasjärven itäosissa sijaitseva Itäkangas on pala Koillismaan alkuperäistä luonnonmetsää. Luonnonperintösäätiön lokakuussa 2017 hankkiman 13,4 hehtaarin laajuisesta alueesta kahdeksan hehtaaria on lähes 200-vuotiasta kuusivaltaista vanhaa metsää. Loput reilu viisi hehtaaria koostuu vanhan metsän suojavyöhykkeeksi hankituista aiemmin talouskäytössä olleista metsäkuvioista, joista osa on ehtinyt jo yli 60-vuotiaiksi, mutta osa on vielä nuoria.

Vanhassa metsässä ei näy metsätalouden jälkiä käytännössä lainkaan. Porot laiduntavat alueella, mutta heti korkeudella, jolle porot eivät lumenkaan päältä yllä, roikkuvat kuustenoksilta paksut naava- ja luppoparrat. Kuollutta järeää puustoa on runsaasti. Kääpä- ja sienilajistoa ei ole toistaiseksi kartoitettu kattavasti, mutta alustavien havaintojen perusteella sekin on runsas.

Linnuista metsässä on havaittu pohjantikka, pikkukäpylintuja ja taviokuurnia. Lähistöllä asuvat kuukkelitkin epäilemättä käyvät metsässä, vaikka niitä ei ole sieltä vielä yhytettykään.

Itäkankaan metsä oli 1950-luvulle saakka valtionmaata. Laajempi Kuusamontiehen rajoittuva alue liitettiin tuolloin lisämaana Pintamojärven rannalla olevaan Itälän tilaan. Tien varressa olevia osia hakattiin, mutta palstan kauimmainen nurkka jäi metsätaloustoimien ulkopuolelle. Itäkankaan suojelualueelle on vajaan kilometrin kävely Kuusamontieltä

Kuvagalleria

Pudasjärven itäosissa sijaitseva Itäkangas on 13,4 hehtaarin pala Koillismaan alkuperäistä luonnonmetsää.

Suojele pala ikimetsää

Itäkangas

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top