Helmipöllön metsä

Kunta: Hausjärvi
Suojeluvuosi: 2022
Pinta-ala: 16 ha
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Helmipöllön metsä löytyi Hausjärveltä, aivan Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajalta. Se on pinta-alaltaan 16 hehtaarin suuruinen hämyinen ja tiheä sekametsä, jossa on paljon haapaa ja suuria raitoja.

Helmipöllön metsässä on satavuotiasta puustoa ja runsaasti erirakenteisuutta, joten se on sopiva elinpiiri helmipöllölle ja monelle muulle vanhan metsän asukkaalle. Siellä asustelee runsaasti arvokasta linnustoa, kuten hömötiaisia, töyhtötiaisia, kuusitiaisia, puukiipijä sekä korppi poikasineen. Metsästä löytyy myös kaunis jäkäläpeitteinen louhikkoalue, jonka liepeillä on suuria siirtolohkareita.

Metsä on pitkään ollut saman perheen hallussa ja säilynyt melko koskemattomana. Erityisen ilahduttavaa on, että metsässä on tiettävästi pesinyt helmipöllö, sillä metsän ostoa rahoitettiin Kotimetsä helmipöllölle -keräyksellä, joka käynnistettiin yhdessä Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistyksen IULY:n kanssa vuonna 2016. Kampanjan symboliksi valittiin helmipöllö, koska tämä vanhojen yhtenäisten metsien sympaattinen asukas on kärsinyt pahoin laajoista hakkuista ja taantunut voimakkaasti tiheiden sekametsien kadotessa.

”Helmipöllökeräykseen saatiin nopeasti varsin hyvin lahjoituksia, mutta itse suojelumetsän hankinta osoittautui haastavaksi ankarasta yrityksestä huolimatta. Kun keväällä 2022 tuli tieto myytävästä metsäpalstasta Hausjärvellä, Hämeen puolella, mutta aivan Uudenmaan rajalla, siihen oli tartuttava”, kertoo IULY:n metsävastaava Jari Tolin.

Tulevaisuudessa olosuhteet vanhan metsän asukeille entisestään paranevat. Pysyvän suojelun ja rauhoituksen myötä Hausjärven metsä säilyy turvapaikkana helmipöllölle ja lukuisille muille lajeille.

(Helmipöllön kuva: Ari-Pekka Auvinen)

Kuvagalleria

Hämyinen ja tiheä sekametsä, jossa on paljon haapaa ja suuria raitoja.

Suojele pala ikimetsää

Helmipöllön metsä

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top