Aittosaari

Kunta: Viitasaari
Suojeluvuosi: 2010, 2020
Pinta-ala: 7 ha

Keiteleen pohjoisosassa, järven itäisellä rannalla sijaitsee noin seitsemän hehtaarin kokoinen Aittosaari, josta säätiö osti UPM:ltä reilun neljän hehtaarin osuuden huhtikuussa 2010. Myöhemmin 2020 kauppojen myötä suojeltiin noin kolme hehtaaria lisämaata ja Aittosaari tuli kokonaan suojeluun.

Keitele on kirkasvetinen järvi, jonka saaressa hieman etelämpänä Luonnonperintösäätiön perustaja Pentti Linkola aikoinaan 1960-luvulla aloitteli kalastajan uransa. Aittosaaren luonto on monipuolista: lehtomaista kangasta rehevine kuusineen ja lehtipuineen, karumpaa männikköä, jäkäläkallioita vanhoine mäntyineen sekä kaistale komeaa hiekkarantaa. Saaressa on myös joitakin rakennuksia, joiden ympäriltä metsää ei ole raivattu, joten ne jäävät kauniisti metsän sisään ja maastoutuvat hyvin myös järveltä katsottuna.

Aittosaaren suojelulla on luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen lisäksi myös maisemallinen merkitys. Saari sijaitsee maisemallisesti tärkeällä paikalla vastapäätä Viitasaaren kaupunkikeskusta ja vesireitin varrella. Aittosaaren lähistöltä on rauhoitettu muitakin saaria, kuten Honkasaari.

Kuva: Anneli Jussila.

Näin löydät Aittosaareen

Aittosaari sijaitsee pohjoisen Keiteleen itärannalla, Palkkilahdessa Aittoniemen kainalossa. Maitse saaren lähirannoille pääsee – pohjoisesta tultaessa – Kymönkosken kautta. Muutama sata metriä ns. Karoliinan portaiden parkkipaikan jälkeen kääntyy oikealle Palkkilahteen johtava tie. Keiteleen rantaa lähestytään vajaan kolmen kilometrin päässä. Tällä hetkellä säätiön taholta ei ole järjestetty venettä yleiseen käyttöön halukkaille vierailijoille Aittosaaressa. Omalla veneellä tulijoille paras maihinnousupaikka on salmenpuoleisella rannalla.

Kuvagalleria

Viehättävä, vaihteleva saarimetsä Keiteleellä. Laajennettu 2020.

Suojele pala ikimetsää

Aittosaari

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top