Aittosaari

Kommun: Viitasaari
Skyddsår: 2010, 2020
Område: 7 ha

(Pressmeddelande 25.5.2021)


Stiftelsen för naturarvet har köpt tre cirka en hektar stora fastigheter på ön Aittosaari i sjön Keitele i Viitasaari, och har därmed tagit hela den vackra ön i besittning.

Keitele är en sjö med klara vatten, och på en ö lite längre söderut i sjön inledde stiftelsens grundare Pentti Linkola sin karriär som fiskare på 1960-talet.

Totalt omfattar Aittosaari cirka sju hektar, varav stiftelsen tidigare ägde drygt fyra hektar som den köpte av UPM i april 2010. I och med det här senaste köpet beskyddades ytterligare cirka tre hektar mark, så nu är hela Aittosaari beskyddad.

Öns natur är mångsidig: lundartade moar med lummiga granar och lövträd, kargare talldungar, lavtäckt berg med gamla tallar samt en ståtlig sandstrandsremsa. Skogen har inte röjts kring byggnaderna, så de omsluts vackert av skogen och kamoufleras också väl från sjön.

Förutom att beskydda naturens mångfald har skyddandet av Aittosaari också en betydelse för landskapet. Kring Aittosaari ligger också andra öar som har beskyddats, till exempel Honkasaari.

Bildgalleri

Viehättävä, vaihteleva saarimetsä Keiteleellä. Laajennettu 2020.

Skydda en bit urskog

Aittosaari

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen