Aikalankangas

Kunta: Jämsä
Suojeluvuosi: 2019
Pinta-ala: 7 ha

Luonnonperintösäätiö sai vuonna 2020 lahjaksi viehättävän metsäalueen Jämsästä Lahnajärven koillisrannalta. Alue kuuluu Aikalan taloon, joka on osa Hietarannan perintötaloa ja on toiminut vuosikymmenet Itkosen suvun kesäpaikkana.

Noin kuuden hehtaarin suuruinen Aikalankankaan alue on maisemallisesti hyvin kaunis. Aikalan harjulla ja puolukkakankaalla humisee komeita vanhoja petäjiä ja pienissä notkelmissa sekä erityisesti rannan lähellä kasvaa myös tuuheita kuusia ja lehtipuita. Alueella on syvä ajallinen ulottuvuus, sieltä on paikannettu useita kivikautisia asuinpainanteita sekä hirvenpyyntikuoppia. Kuopanteet ovat yhä selvästi havaittavissa Aikalankankaan loivan harjun päällä. Ne löysi aikoinaan perheen isä, tunnettu Lapin tutkija T.I. Itkonen.

Pitkä rantaviiva Lahnajärveen tuo alueeseen oman hohtonsa, varsinkin kun vesistölläkin on mielenkiintoinen historia. Päijänteeseen Jämsänjoen kautta laskevan Lahnavjärven pinta on edelleen lähes samalla tasolla kuin se oli osana Muinais-Päijännettä, kivikautisten asuinpaikkojen syntyessä, eli noin 98 metrissä merenpinnan yläpuolella. Päijänteen pinta on noista ajoista laskenut toistakymmentä metriä, mutta latvavedet kuten Lahnajärvi ovat muinaisella tasollaan. Siksi näistä maisemista voi löytää merkkejä kivikautisesta elämästä rantaa myötäilevän 100 metrin korkeuskäyrän yläpuolelta.

Aikalankankaan rauhoittaminen on arvokas ja tervetullut lisä Keski-Suomen luonnon ja kulttuurimaiseman suojeluun.

Kuva: Anneli Jussila

Kuvagalleria

Aikalan harjulla ja puolukkakankaalla humisee komeita vanhoja petäjiä ja pienissä notkelmissa sekä erityisesti rannan lähellä kasvaa myös tuuheita kuusia ja lehtipuita.

Suojele pala ikimetsää

Aikalankangas

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top