Sodankylässä suojeltiin Sompion luonnonpuistoon rajautuva aarniometsä

Luonnonperintösäätiö osti toukokuun alussa Mukkavaaran vanhan metsän Sodankylän Vuotsosta. Yhteensä 88 hehtaariin laajuinen alue koostuu kahdesta palstasta, joista suurempi, noin 67 hehtaarin alue, rajoittuu suoraan vuonna 1956 perustettuun Sompion luonnonpuistoon. Mukkavaaran metsästä on matkaa Tankavaaran kultakylään seitsemän kilometriä ja Urho Kekkosen kansallispuistoon kolme kilometriä.

”Mukkavaaran vanhan metsän ja Sompion luonnonpuiston välistä rajaa ei voi erottaa ilmakuvasta eikä maastossakaan, sillä metsä on molemmin puolin yhtä vanhaa ja luonnontilaista”, kommentoi Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen.

Mukkavaaran tulevan suojelualueen pohjoisosa on määritelty Marylandin yliopiston, Greenpeacen, Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) ja Transparent Worldin johtamassa kansainvälisessä hankkeessa osaksi maapallon koskemattomia luonnonmetsämaisemia (Intact Forest Landscapes).

Luonnonperintösäätiö hankki alueen avoimilta markkinoilta perikunnalta, jonka kotitila jäi aikoinaan Lokan tekojärven alle. Perhe sai lunastettua Mukkavaaran metsän silloin valtiolta korvausmaana. Metsiä ei kuitenkaan uusien omistajien toimesta juurikaan hakattu. Puuston keski-iäksi on monin paikoin arvioitu 200 vuotta, mutta todellisuudessa merkittävä osa puista on huomattavasti tätä vanhempia, useat todennäköisesti neljänsadan vuoden rajapyykin ohittaneita.

Fortum avusti Mukkavaaran vanhan metsän hankintaa 50 813 euron suuruisella tuella. Fortum käyttää osan Vihreä lisäarvopalvelun tuotosta Luonnonperintösäätiön metsähankintojen tukemiseen.

”Voin ylpeänä kertoa, että Vihreä-asiakkaidemme ansiosta olemme onnistuneet kasvattamaan tukemme Luonnonperintösäätiölle lähes kaksinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Tämä on selvä osoitus vastuullisuuden kasvavasta merkityksestä suomalaisissa yrityksissä”, Fortumin myyntijohtaja Aleksi Nordlund kommentoi.

”On tärkeää, että yritykset ovat mukana tukemassa Luonnonperintösäätiön toimintaa ja sen kautta suomalaisten metsien suojelua. Se mahdollistaa upeiden ja arvokkaiden luonnonalueiden pelastamisen. Hakkuu olisi ollut Mukkavaaran kohdalla hyvin todennäköinen toinen vaihtoehto”, kommentoi Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg

Seesteisenä elokuun iltapäivänä Mukkavaaran kelopuita naputteli pohjantikka ja tummien luppotupsujen lomassa lehahteli kuukkelipoikue. Luonnonpuiston suunnalta kuului riekon ääni ja kynttiläkuusen juurelta rämähti koppelo lentoon. Nattasten tunturijoukon tyvellä sijaitsevassa Mukkavaarassa oli kaikki kuten aina ennenkin.

Mukkavaaran nimi on pohjoissaameksi Mohkkevárri. Nimensä vaara on saanut Riestojoen mutkasta, jonka kautta joen vesi kiertää kohouman matkallaan kohti Vuotson kylää. Luonnonperintösäätiö haluaa kunnioittaa alueen alkuperäisasukkaita antamalla saamelaisten kotiseutualueella sijaitseville suojelualueilleen myös saamenkieliset nimet.

Mukkavaara Luonnonperintösäätiön suojelualuesivuilla

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top