Sakeaa metsää suojeluun Padasjoella

Luonnonperintösäätiö osti Padasjoen Nyystölästä Rouvalan noin 16 hehtaarin tilan, josta reilut 10 hehtaaria on metsää. Kauppahinnasta suurimman osan säätiö sai yksityiseltä lahjoittajalta, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Tilan myivät säätiölle Kakon sisarukset, joiden vanhemmat muuttivat tilalle sodan jälkeen.

Rouvalan metsä sijaitsee Päijänteen kansallispuiston liepeellä, Nyystölänlahden pohjukasta lounaaseen. Maapohjan rehevyydestä kertovat sinivuokot ja kevätlinnunherneet. Lehtomaisella kankaalla kasvava metsä onkin epätavallisen runsaspuustoista.

Järeä havusekametsä on rakenteeltaan luonnontilainen, ja vanhimmat puut ovat reilusti yli satavuotiaita. Rouvalan pilviä hipovat puut ovat harvinaisen kauniita, ja paikoin niiden juurella levittäytyy eheä mustikkavarvikko. Metsämaisemaa rikastaa muutama luonnontilainen kostea korpipainanne ja kausikosteikko. Lehtipuita kasvaa enimmäkseen metsän laitamilla.

Lahopuuta Rouvalan metsään on syntynyt paikoin jo paljonkin, parhaimmillaan kymmeniä kuutioita hehtaarille. Lahopuiden kirjo on kattava sammaloituneista maapuista tuoreisiin tuulenkaatoihin, tarjoten elintilaa eriasteista lahopuuta tarvitseville metsälajeille.

Metsäalueeseen sisältyy puolentoista hehtaarin kokoinen entinen metsälaidun, joka sijaitsee irtolohkareiden, pienten kallioiden ja jyrkänteiden luonnehtimalla kukkulalla, Ilvesmäellä. Tämän niittyjen välissä kohoavan Ilvesmäen metsä vaihtelee valoisasta sekametsästä tiheään kuusikkoon, jossa kasvaa sekapuuna on runsaasti haapaa. Pensaskerroksen katajapensaat kertovat menneestä laidunnuksesta.

Rouvala on Luonnonperintösäätiön 51. suojelualue ja Hämeessä jo yhdestoista.

Kuva: Anneli Jussila.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös