Runebergin kunniaksi – Rotkovuori suojeluun Jämsässä

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin Jämsästä Kertteen kylästä kaksi vierekkäistä metsäaluetta, Takkulan ja Aittopään, jotka sijaitsevat Aittojärven rannalla. Uuden noin kahdenkymmenen hehtaarin suojelualueen nimeksi tulee Rotkovuori. Sen runsaspuustoiset metsät sijoittuvat samannimisen vuoren pohjois- ja luoteisrinteille ja juurelle. Rotkojärven ja Aittojärven yhdistävä puro jää alimmalta osaltaan suojelualueen sisään, samoin noin kilometrin verran arvokasta rantaa.

”Saimme ostettua Rotkovuoren tarjouskilpailusta, mutta hilkulla oli. Tämäntapaiset niin sanotusti päätehakkuuikäiset metsät menevät järjestään avohakkuuseen, joten pelastus tuli viime hetkellä”, toteaa Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila tyytyväisenä.

Suurelta osin satavuotias tai sitä vanhempi metsä liittyy suoraan jo aiemmin perustettuun, kolme kilometriä pitkään suojelualueeseen, joka rajautuu kaakkoon johtavan rotkon ja Rotkojärven ympärille. Vanha suojelualue on sekin arvokas paitsi maisemallisesti, myös metsä- ja kalliokasvillisuuden osalta. Alueella esiintyy vaateliaita sammal-, jäkälä- ja putkilokasvilajeja. Noin neljänkymmenen metrin korkeuteen järvestä nousevan jyrkänteen tyvellä maasto on lehtopalsamilouhikkoa ja puronvarsilehtoa. Alueelta tunnetaan pesivinä huuhkaja, palokärki ja pyy. Liito-oravastakin on havaintoja.

Luonnonperintösäätiön hankkima uusi suojelualue tarjoaa näille ja monille muillekin lajeille uusia elinmahdollisuuksia ja monipuolistaa alueen luontotyyppejä. Rotkovuoren suojelualueen puolella painottuu vanha, kuusivaltainen kangasmetsä, jossa lahopuuta on runsaasti.

Uuden suojelualueen julkistaminen sopii hyvin Runebergin päivään, sillä kansallisrunoilijan tiedetään liikkuneen lähiseudulla Keski-Suomen ja vanhan Hämeen maisemissa ja saaneen sieltä voimakkaimmat vaikutteensa Suomen sisäosien luonnosta. Luonto ja luonnonmaisemat kietoutuivat Runebergin runoudessa erottamattomasti isänmaallisuuteen. Rotkovuoren metsässä kulkiessa havainnollistuvat Runebergin sanat: ”Ei mikään voi vaikuttaa mahtavammin mieleemme kuin äärettömien sydänmaan metsien syvyys.”

Rotkovuoren suojelualue kartalla.
Rotkovuoren aluesivut.

Kuva: Matti Peltonen

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top