Pyysmäen metsä suojeluun Somerolla

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin komean metsän Somerolta Varsinais-Suomesta. Pyysmäen metsä sijaitsee eteläboreaalisen havumetsävyöhykkeen lounaisimmassa osassa Lounais-Hämeessä. Noin kahdeksan hehtaarin metsä on pääosin kuusivaltaista mustikkatyypin tuoretta kangasta, jossa kohoaa kookkaita mäntyjä, vanhoja jykeviä rauduskoivuja sekä järeitä haapoja.

”Tällaista metsää tulee harvoin myytäväksi Lounais-Suomessa”, iloitsee Luonnonperintösäätiön Mikko Hovila, joka tuntee myös Pyysmäen metsän historiaa.

”Metsässä ei koskaan siirrytty 1930-luvun harsintametsätaloudesta alaharvennuksiin ja avohakkuisiin. Sotien jälkeen puuta lienee otettu lähinnä kotitarvekäyttöön, ja viimeisten vuosikymmenten aikana vain tuulenkaadot on kerätty pois. Muutaman viime vuoden aikana nekin ovat saaneet jäädä maapuiksi ja lahopuuta on alkanut muodostua.”

Viljavalla maalla sijaitseva Pyysmäen kuusivaltainen metsä tulee kasvamaan vuosien mittaan hyvin puustoiseksi. Tällä hetkellä keskimäärin satavuotias ylispuusto tulee sitomaan hiiltä vielä pitkälti toistasataa vuotta, ja sen jälkeenkin hiiltä sitoutuu maaperään vielä pitkään.

Pyysmäen kaltaisilla metsillä on tärkeä merkitys myös ihmisten hyvinvoinnille. Pyysmäen arvo tunnetaan jo nyt hyvin paikallisten luonnossa liikkujien, marjastajien ja sienestäjien keskuudessa.

”Paikka on mitä parhain leppoisille hyvinvointiretkille, jotka tuovat sisäistä rauhaa ja auttavat kohtaamaan arjen haasteita”, Luonnonperintösäätiön Mikko Hovila kommentoi.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Näkkälän ikimetsä. Kuva: Petri Haapala

Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huikeaa vauhtia

Huhtikuussa käynnistetty Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huimalla vauhdilla. Toukokuussa kerrottiin Luonnonperintösäätiön saamasta maalahjoituksesta Länsi-Lapista Hannukaisen kylällä Kolarissa. Viime viikolla säätiö teki pinta-alaltaan historiansa suurimmat maakaupat, kun se osti 220 hehtaarin alueen Enontekiöltä.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös