Pyrynmaa Ivalojoen varrelta suojeluun

Yli 80 hehtaaria metsää ja satoja metrejä Ivalojoen rantaa siirtyi Luonnonperintösäätiölle juhannuksen alla 2012. Rahat ostoa varten lahjoitti yksityinen Lapin luonnon ystävä.

Pyrynmaan ja Einarinmaan tiloista koostuva alue sijaitsee Inarissa, Ivalon taajaman lounaispuolella.

Alue on lähes kokonaan metsämaata. Aihkeja ja keloja on harjanteilla, erityisesti alueeseen sisältyvän Repomellan rinteessä. Pohjoisosassa on jälkiä 1960-luvulla tehdyistä poimintahakkuista. Vanhaa puustoa on koko alueella, joten metsä tarjoaa elintilaa myös vanhan metsän linnuille. Yli kolmannes alueesta on metsälain erityisen tärkeiksi luokittelemia elinympäristöjä.

Monimuotoisuutta lisäävät jokiranta, lampi ja kulleroniityt. Rehevässä Ivalojokivarressa sijaitsevalta alueelta löytyy runsaina kasvustoina Inarin Lapissa muuten harvinaisia lajeja. Suomen kansainvälisistä vastuulajeista alueella esiintyvät kellosinilatva, pohjanhoikkaängelmä, lännenmaarianheinä ja pohjannokkonen.

Uuden suojelualueen nimeksi tulee Pyrynmaa. Se on säätiön 32. suojelualue ja toinen Lapissa. Pyrynmaan myötä Luonnonperintösäätiön suojelualueiden pinta-ala kipuaa yli 600 hehtaarin. 

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös