Pala alkuperäistä Koillismaata

Kahdeksan hehtaaria alkuperäistä Koillismaan luonnonmetsää saatiin turvaan Pudasjärven itäreunalta, kun Luonnonperintösäätiö osti lokakuun lopussa palan lähes 200-vuotiasta metsää Pintamon Itäkankankaalta. Tulevan suojelualueen rajojen yksinkertaistamiseksi ja vanhan metsän suojaamiseksi mukaan otettiin myös reilu viisi hehtaaria ympäröivää talousmetsää. Kokonaisuudessaan Itäkankaan tulevan suojelualueen pinta-ala on 13,4 hehtaaria.

Itäkankaan metsät ovat kuusivaltaisia. Kuuset ovat tykkylumen kaventamia, mutteivät vielä ihan varsinaisia kynttiläkuusia. Korkeudelta, jolle porot eivät enää edes hangen päältä yllä, kuusenoksia peittävät paksut naava- ja luppoparrat. Korkeimmilla kohdilla kasvavien vanhimpien mäntyjen punertavat kyljet ovat nähneet ehkä jo kolmenkin vuosisadan vaihtuvan.

Lahopuuta on Itäkankaalla paljon. Lahopuulajistoa ei ole vielä kartoitettu, mutta alustavat havainnot kielivät senkin olevan runsas. Vanhan metsän linnuista Itäkankaalla elää mm. pohjantikka. Myös läheisen Pintamonjärven rantakankailla kulkevat kuukkelit pitänevät myös Itäkangasta kotinaan, vaikka niitä ei ole onnistuttu siellä vielä näkemään.

Itäkankaan vanha metsä oli vielä 1950-luvulle valtiomaata, jolloin se liitettiin lisämaana Pintamojärven rannalla olevaan Itätalon tilaan. Lisämaan muita osia hakattiin tilan talouden kohentamiseksi, mutta kauimmaisena tiestä ollut nurkka säilyi koskemattomana – vanhan metsän asukkaiden ja metsänystävien onneksi.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös