Luonnonperintösäätiölle perinnemaisematila Kauhajoelta

Kauhajoella sijaitseva Järvi-Tarkan tilakokonaisuus siirtyi perikunnalta Luonnonperintösäätiön omistukseen alkusyksystä 2019. Pitkään luonnontilaisena olleet tilat sijaitsevat kolmessa eri osassa, niistä suurin Uuronjärven rannalla.

Järvi-Tarkan ojittamattomat maat kasvavat pääosin kuusi- ja sekametsiä, joissa ei näy lainkaan hakkuujälkiä. Paikoin maastossa on pieniä aloja avosuota. Suojeltuna metsämaat saavat tulevinakin vuosikymmeninä kehittyä rauhassa ja rikastua lajistoltaan.

Säätiön ostama 29 hehtaarin Järvi-Tarkka on monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluu myös noin kymmenen hehtaaria vanhoja, umpeutuvia peltoniittyjä. Niityt ja perinnebiotoopit ovat yksi maamme uhanalaisimmista luontotyypeistä ja siksi tärkeä osa hankintaa. Ne täydentävät hienosti säätiön suojelumaiden valikoimaa. Uuronjärvestä alkaa yksi Isojoen latvajoista. Isojoki tunnetaan maineikkaana meritaimenjokena.

Suojelualueeseen kuuluu upean luonnon lisäksi myös useita vanhoja hirsirakennuksia. Säätiölle tarjoutui siis samalla oiva tilaisuus ostaa palanen pysähtynyttä aikaa ja suojella myös se tuleville sukupolville. Entinen omistaja eli tilalla 90-vuotiaaksi – se on ollut autiona vain kymmenkunta vuotta ennen siirtymistään Luonnonperintösäätiön haltuun. Alueen niittyjä on tarkoitus hoitaa talkoilla yhdessä luonnonsuojelupiirin kanssa.

Järvi-Tarkan alueella syntyy vuosi vuodelta lisää maapuita ja keloja. Monimuotoisessa ympäristössä tapaa monia mielenkiintoisia ja arvokkaita eläinlajeja: vesissä elää taimen, saukko ja euroopanmajava. Metsän siimeksessä viihtyy liito-orava. Linnuista alueella asustavat esimerkiksi kehrääjä, kuikka ja kanahaukka.

Järvi-Tarkka täydentää loistavasti Uuronjärven ympäristön suojelualuekokonaisuutta, joka on jo ennestään noin kolmenkymmenen hehtaarin laajuinen yksityisinä ja valtion omistamina suojelualueina.

Järvi-Tarkka Suojelualueet-sivulla

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös