Lahjoitettu lehtometsä suojeluun Padasjoella

Luonnonperintösäätiö on saanut lahjoituksena luonnontilaisen lehtometsän Padasjoelta. Metsäalue sijaitsee Padasjoen keskustasta luoteeseen lähellä Kirkkolammin länsirantaa. Suojeltuna alue saa nimen Tuomilehto.

Tuomilehto on neljän hehtaarin tuore lehto, jossa alueen nimen mukaisesti tuomi muodostaa tiheän pensaskerroksen yhdessä paatsaman, pihlajan ja lehtokuusaman kanssa. Kasvillisuudessa esiintyy useita tuoreen lehdon tyyppilajeja, kuten mustakonnanmarja, punaherukka, koiranheisi, sormisara ja jänönsalaatti. Metsän kätköistä voi kuulla lehtometsien laulutaiturin, lehtokertun lurituksen ja sirittäjän mieleenpainuvan, loppua kohti kiihtyvän laulusarjan.

”Lehtometsien suojelun tilanne erityisesti maan eteläosissa on hälyttävä – vain noin 3 % kaikista Etelä-Suomen lehtometsistä on suojeltu. Lisäksi lähes puolet uhanalaisista metsälajeista on pääsääntöisesti lehdoissa esiintyviä lajeja. Nyt onkin tärkeää suojella viimeisiä vielä luonnontilaisia lehtoja ja tällaiset lahjoitukset ovat arvokkaita suojelun edistämisessä”, toteaa Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Luonnonperintösäätiö ostaa lahjoitusvaroin luonnonalueita ja rauhoittaa ne pysyvästi. Säätiölle voi myös suoraan lahjoittaa metsäalueita, joista muodostetaan lahjoittajan toiveiden mukainen suojelualue. Luonnonperintösäätiö takaa kaikille alueilleen pysyvän, luonnonsuojelu- ja säätiölain mukaisen rauhoituksen.

”Luonnonperintösäätiön viimeaikainen suojelutoiminta on ollut niin vakuuttavaa, että halusin lahjoittaa itselleni tärkeän ja edustavan lehdon säätiön huomaan. Kannustan muitakin metsänomistajia harkitsemaan alueiden suojelemista vaihtoehtona metsätaloustoimille”, kertoo Tuomilehdon Luonnonperintösäätiölle lahjoittanut Marjaana Timari-Muurinen.

(Kuva: Heini Koivuniemi)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kivimäki. Kuva: Harri Hölttä

Uusi suojelumetsä Muuruvedelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut metsäalueen suojeltavaksi Muuruvedeltä Kuopiosta. Suojelualueeksi rauhoitettava Kivimäen metsä on laajuudeltaan noin kuusitoista hehtaaria. Luonnonperintösäätiöllä on ennestään Pohjois-Savossa seitsemän luonnonsuojelualuetta.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top