Donerad lundskog beskyddas i Padasjoki

Stiftelsen för naturarvet har mottagit en gåva som består av en lundskog i naturtillstånd i Padasjoki. Skogsområdet ligger nordväst om Padasjoki centrum nära sjön Kirkkolammis västra strand. Det skyddade området får namnet Tuomilehto.

Tuomilehto är en frisk lund på fyra hektar. Som namnet antyder har skogen ett tätt buskage av hägg (tuomi på finska) samt brakved, rönn och skogstry. Bland växligheten förekommer flera olika arter som är typiska för en frisk lund, till exempel trolldruva, röda vinbär, skogsolvon, vispstarr och skogssallat. Från skogens dolda skrymslen kan man höra lundskogarnas skönsångares, trädgårdssångarens drill samt grönsångarens oförglömliga sångcykel som blir snabbare mot slutet.

”Situationen gällande skyddet av lundskogar är oroväckande i synnerhet i landets södra delar – endast cirka tre procent av Södra Finlands lundskogar är skyddade. Dessutom är nästan hälften av de utrotningshotade skogsarterna arter som i huvudsak förekommer i lundar. Därför är det viktigt att skydda de sista lundarna i naturtillstånd, och sådana här gåvor är värdefulla med tanke på att främja skyddet”, konstaterar Pepe Forsberg, verksamhetsledare för Stiftelsen för naturarvet.

Stiftelsen för naturarvet använder donerade medel för att köpa naturområden och freda dem permanent. Man kan också donera skogsområden direkt till stiftelsen, och de används för att skapa ett skyddsområde i enlighet med givarens önskemål. Stiftelsen för naturarvet garanterar permanent finansiering i enlighet med naturskyddslagen och lagen om stiftelser för alla sina områden.

”Stiftelsens skyddsverksamhet har varit så imponerande på den senaste tiden att jag ville donera en lund som är viktig för mig till stiftelsens omsorg. Jag vill uppmuntra andra skogsägare att överväga att beskydda sina områden som alternativ till skogsbruk”, säger Marjaana Timari-Muurinen, som donerade Tuomilehto till Stiftelsen för naturarvet.

(Foto: Heini Koivuniemi)

Senaste nyheterna

Varukorg
Scroll to Top