Kauhavan Huhmarneva suojeluun

Luonnonperintösäätiö osti syyskuussa Kauhavalta Huhmarneva-nimisen noin seitsemänkymmenen hehtaarin suoalueen. Alue ostettiin Vapolta ja kauppaa rahoitettiin Luonnonperintösäätiön ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin perustaman Pohjanmaan suokampanjan tuottamilla varoilla. Huhmarnevan kauppaa tukivat merkittävillä lahjoituksilla myös Suomenselän Lintutieteellisen Yhdistyksen suojelurahasto, Kauhavan Luontoyhdistys Valokki ja Järviseudun Ympäristöyhdistys Kotikontu.

Huhmarneva sijaitsee Kanta-Kauhavan kaakkoisosassa Nokuan kylässä. Suokasvillisuuskartoituksissa alueen suoekosysteemi on luokiteltu aapakeidassuoksi. Huhmarnevan kytkeytyneisyys lähialueen ojittamattomiin soihin on hyvä: muutama kilometri Huhmarnevasta itään sijaitsee Lappajärven Vanhaneva ja koilliseen Lappajärven Peuraneva. Viime vuosina tämä kolmen suoalueen kokonaisuus on muodostunut tärkeäksi metsäpeurojen talvehtimisalueeksi.

Huhmarnevan suolla pesii tai oleskelee ympäri vuoden useita harvalukuisia ja uhanalaisia lintuja. Kalasääski on pesinyt suolla jo kolmisenkymmentä vuotta ja tuottanut vuosittain hyvin poikasia. Alueella viihtyvät myös muun muassa pohjansirkku, riekko, kuukkeli ja kapustarinta. Muita uhanalaisia tai harvinaisia alueella tavattuja lajeja ovat mm. suopöllö, varpuspöllö, mehiläishaukka ja niittykirvinen. Alueella on myös vakituinen teeren soidin, ja parhaimmillaan suolla ja sen ympäristössä ruokailee useita kymmeniä teeriä.

Huhmarneva-Ympyräisneva on Kauhavanjoen valuma-alueen viimeinen luonnontilainen suo, joten sen merkitys tulvavesien pidättäjänä on ensiarvoisen tärkeä. Huhmarnevan suojelu vähentää merkittävästi myös lähiseudun vesistöalueiden kuormitusta. Kauhavanjoki on Lapuanjoen sivuhaara, joten Huhmarnevan säilyttäminen luonnontilaisena parantaa huomattavasti koko Lapuanjoen vesistöjen tilaa.

Kuva: Pekka Rajala

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös