Helmipöllön metsä löytyi Hausjärveltä

Luonnonperintösäätiön Kotimetsä helmipöllölle -keräys on viety onnistuneesti päätökseen ja säätiö on suojellut Helmipöllön metsän Hausjärveltä. Suojelukohde löytyi aivan Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajalta ja se on pinta-alaltaan 16 hehtaaria. Metsä on pitkään ollut saman perheen hallussa ja säilynyt melko koskemattomana.

”Kyseessä on hämyinen ja tiheä sekametsä, jossa on todella paljon haapaa ja suuria raitoja. Metsästä löytyy todella kaunis jäkäläpeitteinen louhikkoalue, jonka liepeillä on suuria siirtolohkareita. Erityisen ilahduttavaa on, että edelliskesänä metsässä on tiettävästi pesinyt helmipöllö”, Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila kertoo.

Kampanja helmipöllön kotimetsän suojelemiseksi käynnistettiin yhdessä Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistyksen IULY:n kanssa jo vuonna 2016. Kampanjan symboliksi valittiin helmipöllö, koska tämä vanhojen yhtenäisten metsien sympaattinen asukas on kärsinyt pahoin laajoista hakkuista ja taantunut voimakkaasti tiheiden sekametsien kadotessa.

”Helmipöllökeräykseen saatiin nopeasti varsin hyvin lahjoituksia, mutta itse suojelumetsän hankinta osoittautui haastavaksi ankarasta yrityksestä huolimatta. Kun keväällä 2022 tuli tieto myytävästä metsäpalstasta Hausjärvellä, Hämeen puolella, mutta aivan Uudenmaan rajalla, siihen oli tartuttava”, kertoo IULY:n metsävastaava Jari Tolin.

Jo ensi käynnillä Hausjärven sekametsä näytti sopivalta elinpiiriltä helmipöllölle ja monelle muullekin vanhan metsän asukkaalle. Helmipöllön metsästä löytyy satavuotiasta puustoa ja runsaasti erirakenteisuutta. Siellä asustelee myös muuta arvokasta linnustoa, kuten hömötiaisia, töyhtötiaisia, kuusitiaisia, puukiipijä sekä korppi poikasineen.

”Erityisen hauska lisäarvo metsälle tuli, kun selvisi, että viime kesänä siellä tosiaan pesi helmipöllö. Todennäköisesti se oli löytänyt kodin vanhasta palokärjen kolosta, joka on nakutettu yhteen metsän lukuisista suurista haavoista”, Jari Tolin kertoo.

Tulevaisuudessa olosuhteet vanhan metsän asukeille entisestään paranevat. Pysyvän suojelun ja rauhoituksen myötä Hausjärven metsä säilyy turvapaikkana helmipöllölle ja lukuisille muille lajeille.

Katso kuvia Helmipöllön metsästä suojelualuesivulta

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top