Heino antoi lahjan luonnolle

Luonnonperintösäätiö sai maaliskuussa arvokkaan lahjan. Pohjois-Pohjanmaan Siikalatvalla asuva Heino Jokelainen lahjoitti säätiölle 30,5 hehtaarin osan kotitilastaan luonnonsuojelualueeksi.

Lahjakirjan mukaan Luonnonperintösäätiö sitoutuu varmistamaan, että alueella on lainmukainen suoja viimeistään vuoden kuluessa lahjoituspäivästä. Tämä oli Heinolle tärkeää – saada varmuus siitä, että rämeiden reunustamat Laitakankaan ja Tuohisaaren metsäsaarekkeet todella jäävät kehittymään rauhassa luonnoneläinten ja -kasvien asuinsijaksi.

Laitakangas-Tuohisaaren alue ei ole vielä luonnontilaista aarnimetsää. Tulevasta suojelualueesta kaksi kolmasosaa on turvemaata. Ne on ojitettu yhtä säntillisesti kuin kaikki muutkin seutukunnan suot, mutta luonnon kannalta onneksi jo 60-luvulla. Tällöin auraamalla tehdyt ojat ovat nykyojiin verrattuna matalia ja kapeita, ja siksi niiden luontoa muuttava vaikutus ei ole ollut kovin suuri.

Suojelun myötä ojien tukkeutumista ja suon alkuperäisen ekosysteemin palautumista tultaneen myös aktiivistesi jouduttamaan niin kutsutuin ennallistamistoimin. Tällöin suon merkittävä hiilivarasto ei enää karkaa taivaan tuuliin, vaan alkaa toivottavasti jälleen kasvaa ja hidastaa omalta pieneltä mutta arvokkaalta osaltaan maapalloa mullistavaa ilmaston lämpenemistä.

Laitakangas-Tuohisaaren metsiä on hakattu kahteen otteeseen. Vanhempiaukoista tehtiin 1977, kun tilan rakennuksia täytyi remontoida ja traktorikin kaipasi päivitystä. Uudemmat hakkuut ovat vuodelta 1994.

Metsät ovat tällä hetkellä siis joko nuoria tai talousmetsäasteikolla keski-ikäisiä. Niiden potentiaali on kuitenkin selvä. Maaperää ei ole hakkuiden yhteydessä myllätty ja kankailla kasvaa runsaasti monimuotoisuuden kannalta arvokasta haapaa ja raitaa.

Ensihavaintojen perusteella metsä vaikuttaa olevan erityisesti hirvien ja jänisten suosiossa. Ja tavattiinpa siellä keskitalven pakkasilla uhanalaisiksi saakka harvinaistuneita hömö- ja töyhtötiaisiakin.

Heino Jokelainen lahjoitti alueen 68-vuotissyntymäpäivänään. Siinäpä vasta lahja tulevaisuudelle – yhtä lailla metsätiaisten kuin metsänrauhaa kaipaavien ihmistenkin tuleville sukupolville.

Laitakangas-Tuohisaari sijaitsee Siikalatvan Pulkkilan Hyvärilässä suuren Kivisuon turvetuotantoalueen itäpuolella. Katso alue Maanmittauslaitoksen Karttapaikassa.

KUVA: Ari-Pekka Auvinen

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top