Alavuden Lampilan suojelualue laajenee

Haveria omistanut Atte Kaasalainen halusi myydä perimänsä alueen suojeluun, koska koki siten kunnioittavansa parhaiten tilan menneisyyttä. Suojeluratkaisu oli myös hänen tyttäriensä toive. Aten isoisä Heikki Kaasalainen tuli evakkona rajantakaisen Karjalan Pyhäjärveltä ja osti tilan rakennuksineen vuonna 1946. Tilalla asuttiin kuitenkin vain kolmisenkymmentä vuotta, sen jälkeen päärakennus purettiin ja siirrettiin muualle. Tila jäi autioksi, sitä omisti vuosikymmenten ajan muualla asuva Atte Kaasalaisen täti. Metsä sai kasvaa rauhassa.

Uusi suojelualue on 34 hehtaarin laajuinen, ja se muodostaa Lampilan kanssa yhteensä noin 74 hehtaarin rauhoitetun metsämaan lampineen, kukkuloineen, laaksoineen ja puroineen. Erityisen merkittävä kauppa on siksikin, että ympäristössä on vain vähän suojeltua metsää.

Haveri on havupuuvaltainen alue, siinä kasvaa kuusta ja mäntyä suunnilleen saman verran kumpaakin, mutta myös lehtipuita varsinkin vanhan tilan päärakennuksen ja pihapiirin raunioiden läheisyydessä sekä entisillä pikkupelloilla. Hakkuita ei alueella ole tehty juuri lainkaan. Tuulenkaatoja on jonkin verran kerätty, mutta ne ovat näin iäkkäässä metsässä uudistuva luonnonvara.

Kahden tilan yhdistyessä syntyvän suojelualueen nimeksi tulee Haveri-Lampila molempien tärkeiden kauppojen muistoksi. Haveri-Lampilan suojelu on osa Luonnonperintösäätiö Suomi 100 -kampanjaa.

VALOKUVA: Anneli Jussila

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös