Ainutlaatuiset metsät suojeluun Hollolan Paimelassa

Luonnonperintösäätiö on ostanut Hollolan Paimelasta kaksi lähes koskematonta ja järeäpuustoista metsäaluetta.  Ministeri Pertti Salolaisen syntymäpäiväkeräyksen ja lahjoitusten turvin on voitu ostaa lisäksi kolmas, pienempi kappale, joka täydentää toisen metsäalueen etelärajaa. Näistä kolmesta alueesta on syntymässä viereisten jo suojeltujen metsien kanssa harvinaislaatuinen suojelukokonaisuus.

Kullerolehto on rehevää lehtomaata, jossa keväällä kukkii sini- ja valkovuokko, kevätlinnunsilmä ja alkukesästä jopa kullero. Myös tuoksuva näsiä avaa täällä varhaiskeväällä kukkiaan. Metsässä kasvaa runsaasti eri-ikäisiä haapoja ja jättimäisiä kuusia. Sen sydämessä mäyräkukkulan lähellä on jo pitkään asuttu liito-oravan pesäpuu ja eri puolella aluetta on merkkejä liito-oravan ruokailupuista. Puita nakuttelemassa on havaittu mm. valkoselkätikka ja pohjantikka.

Toinen uusi alue, Koirasuonmäki, sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Metsäkulmantien molemmin puolin ja sitä hallitsevat epätavallisen kookkaat haavat, vanhat kuuset ja petäjät. Ylhäällä kallioiden välissä sijaitseva Koirasuo on erikoislaatuinen pieneen kattilalaaksoon syntynyt suo, jota koristavat kelot ja jonka reunoilla kasvaa tervaleppää. Myös Koirasuonmäen metsässä elää liito-orava. Pertti Salolaisen rahoittama Pertinkulma sijaitsee Koirasuonmäen eteläpuolella ja siihen kuuluu hämyistä havumetsää ja komea jyrkänne.

Kullerolehto ja Koirasuonmäki olivat paikkakunnalla tunnetun, lähes legendaarisen Aatos Peltolan maita ja hänen elinaikanaan koskemattomia, lukuunottamatta pienialaista hakkuuta Kullerolehdon pohjoispuolella. Aatos Peltolan perilliset ymmärsivät metsien todellisen arvon ja myivät ne Luonnonperintösäätiölle. Pertinkulma onnistuttiin ostamaan Koirasuonmäen lisäalueeksi suojelumyönteiseltä naapurilta Esko Heikkilältä.

Molemmat metsäalueet ovat pinta-alaltaan noin 13,5 hehtaaria, ja Kullerolehtoon kuuluu lisäksi puolen hehtaarin erillispalsta. Pertinkulman koko on noin 2 hehtaaria. Metsät muodostavat yhteensä lähes 30 hehtaaria uutta järeäpuustoista suojelualuetta.
Kullerolehdon ja Koirasuonmäen metsien väliin jää lisäksi kolme suojeltua metsäkappaletta, kunkin koko noin 10–19 hehtaaria. Yhdessä näiden jo suojeltujen metsien kanssa Kullerolehto ja Koirasuonmäki muodostavat harvinaislaatuisen ja  erityisen arvokkaan ”suojelualueiden saariston”, jossa saarelta toiselle on vain joidenkin satojen metrien matka.

VALOKUVA: Anneli Jussila

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös