Aarnivalkea–Kivisuo laajenee jälleen

Luonnonperintösäätiön suurin suojelualue, Kuusamon Aarnivalkea–Kivisuo, laajenee entisestään, kun alueeseen liitettiin joulun 2016 alla tehdyllä kaupalla 42 hehtaaria Kivisuon keskiosia.

Lisäalueesta yli puolet on avosuota. Erityisen arvokkaita ovat laajennuksen myötä suojelualueeseen liitettävät Kivisuon laajimmat allikot – suurin näistä matalista mättäiden kirjomista avovesilampareista on lähes kaksi hehtaaria. Vaikka tarkkaa tietoa ei ennen ensi kesää ole, on todennäköistä, että nämä ovat Kivisuon linnustollisesti arvokkaimmat alueet.

Uuden laajennusalueen metsäsaarekkeet ovat mäntyvaltaisia ja niiden keski-ikä on 70–95 vuotta. Yksi pohjoisosan puolentoista hehtaarin kangas on hakattu 1960-luvulla, mutta muuten vanhanajan metsätalouden jäljet alkavat jo hävitä maisemasta.

Laajennusalueen kauppa syntyi, kun yksityinen maanomistaja näki Koillissanomissa jutun Aarnivalkea–Kivisuon edellisestä laajennuksesta lokakuussa 2016 ja otti yhteyttä säätiöön. Tapahtumaa voidaan pitää onnenkantamoisena, sillä säätiön suunnitelmissa oli kysellä ensisijaisesti juuri tämän alueen omistajan myyntihalukkuutta.

VALOKUVA: Ari-Pekka Auvinen

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top