Aarnivalkea–Kivisuo laajenee jälleen

Luonnonperintösäätiön suurin suojelualue, Kuusamon Aarnivalkea–Kivisuo, laajenee entisestään, kun alueeseen liitettiin joulun 2016 alla tehdyllä kaupalla 42 hehtaaria Kivisuon keskiosia.

Lisäalueesta yli puolet on avosuota. Erityisen arvokkaita ovat laajennuksen myötä suojelualueeseen liitettävät Kivisuon laajimmat allikot – suurin näistä matalista mättäiden kirjomista avovesilampareista on lähes kaksi hehtaaria. Vaikka tarkkaa tietoa ei ennen ensi kesää ole, on todennäköistä, että nämä ovat Kivisuon linnustollisesti arvokkaimmat alueet.

Uuden laajennusalueen metsäsaarekkeet ovat mäntyvaltaisia ja niiden keski-ikä on 70–95 vuotta. Yksi pohjoisosan puolentoista hehtaarin kangas on hakattu 1960-luvulla, mutta muuten vanhanajan metsätalouden jäljet alkavat jo hävitä maisemasta.

Laajennusalueen kauppa syntyi, kun yksityinen maanomistaja näki Koillissanomissa jutun Aarnivalkea–Kivisuon edellisestä laajennuksesta lokakuussa 2016 ja otti yhteyttä säätiöön. Tapahtumaa voidaan pitää onnenkantamoisena, sillä säätiön suunnitelmissa oli kysellä ensisijaisesti juuri tämän alueen omistajan myyntihalukkuutta.

VALOKUVA: Ari-Pekka Auvinen

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös