Neahčil – Näkkälä

Kunta: Enontekiö
Suojeluvuosi: 2022
Pinta-ala: 220 ha
Näkkälän ikimetsä. Kuva: Petri Haapala

Kesäkuussa 2022 Luonnonperintösäätiö teki pinta-alaltaan historiansa suurimmat maakaupat ja osti 220 hehtaarin alueen Enontekiöltä. Viidestä palstasta koostuva kokonaisuus sijoittuu Näkkälän kylän länsi- ja eteläpuolelle ja sieltä löytyy pohjoisin yhtenäinen männikkö Enontekiöllä. Suojeltuna kokonaisuus saa nimen Näkkälän ikimetsä.

Alue on pääosin vanhaa yli 200-vuotiasta luonnontilaista ikimetsää mänty- ja koivukeloineen. Palstan pohjoisosissa on kallioista ja kivikkoista metsää, joka yhdessä itäosan ikimetsän ja hietamaisen tievan kanssa edustaa Ylä-Lapin monimuotoisinta metsäluontoa.

Näkkälän seuduilla voi nähdä mahtavan maakotkan ylvästä lentoa. Siellä voi tavata myös soidintavan kalasääsken, jänistä saaliinaan roikottavan piekanan, ampuhaukan, kuukkeliperheen, lapin- ja hömötiaisia sekä isokäpylintuja. Metsän isoimmat petäjävanhukset ovat tärkeitä petolintujen pesäpuita. Alueeseen kuuluu myös kaksi soista palstaa Närpistö- ja Näkkäläjokien varsilta, joilla pesii muun muassa kahlaajalintuja. Tuleva suojelualue rajautuu Näkkäläjoen palstan kohdalla Pöyrisjärven erämaa-alueeseen ja sen itäreunalta kohoaa Keijaraisen (Geadjarasvarri) tunturi.

Näkkälän ikimetsän ostoa on rahoitettu Luonnonperintösäätiön huhtikuussa 2022 käynnistämällä Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät -keräyksellä.

Kuvagalleria

Vanhaa, yli 200-vuotiasta luonnontilaista ikimetsää mänty- ja koivukeloineen.

Suojele pala ikimetsää

Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top