Mohkkevárri – Mukkavaara

Kunta: Sodankylä
Suojeluvuosi: 2021
Pinta-ala: 88 ha
Mukkavaara suojelualue Luonnonperintösäätiö

Luonnonperintösäätiö osti keväällä 2021 Sodankylän Vuotsosta Mukkavaaran vanhan metsän. Yhteensä 88 hehtaariin laajuinen alue koostuu kahdesta palstasta, joista suurempi, noin 67 hehtaarin alue, rajoittuu suoraan vuonna 1956 perustettuun Sompion luonnonpuistoon. Mukkavaaran metsästä on matkaa Tankavaaran kultakylään seitsemän kilometriä ja Urho Kekkosen kansallispuistoon kolme kilometriä.

Mukkavaaran vanhan metsän ja Sompion luonnonpuiston välistä rajaa ei voi erottaa ilmakuvasta eikä maastossakaan, sillä metsä on molemmin puolin yhtä vanhaa ja luonnontilaista. Mukkavaaran pohjoisosa on määritelty Marylandin yliopiston, Greenpeacen, Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) ja Transparent Worldin johtamassa kansainvälisessä hankkeessa osaksi maapallon koskemattomia luonnonmetsämaisemia (Intact Forest Landscapes).

Luonnonperintösäätiö hankki alueen avoimilta markkinoilta perikunnalta, jonka kotitila jäi aikoinaan Lokan tekojärven alle. Perhe sai lunastettua Mukkavaaran metsän silloin valtiolta korvausmaana. Metsiä ei kuitenkaan uusien omistajien toimesta juurikaan hakattu. Puuston keski-iäksi on monin paikoin arvioitu 200 vuotta, mutta todellisuudessa merkittävä osa puista on huomattavasti tätä vanhempia, useat todennäköisesti neljänsadan vuoden rajapyykin ohittaneita.

Seesteisenä elokuun iltapäivänä Mukkavaaran kelopuita naputteli pohjantikka ja tummien luppotupsujen lomassa lehahteli kuukkelipoikue. Luonnonpuiston suunnalta kuului riekon ääni ja kynttiläkuusen juurelta rämähti koppelo lentoon. Nattasten tunturijoukon tyvellä sijaitsevassa Mukkavaarassa oli kaikki kuten aina ennenkin.

Mukkavaaran nimi on pohjoissaameksi Mohkkevárri. Nimensä vaara on saanut Riestojoen mutkasta, jonka kautta joen vesi kiertää kohouman matkallaan kohti Vuotson kylää. Luonnonperintösäätiö haluaa kunnioittaa alueen alkuperäisasukkaita antamalla saamelaisten kotiseutualueella sijaitseville suojelualueilleen myös saamenkieliset nimet.

Fortum avusti Mukkavaaran vanhan metsän hankintaa 50 813 euron suuruisella tuella. Fortum käyttää osan Vihreä lisäarvopalvelun tuotosta Luonnonperintösäätiön metsähankintojen tukemiseen.

Suojele pala ikimetsää

Mukkavaara

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Sompion luonnonpuistoon rajautuva upea vanha metsä Sodankylän Vuotsossa.
Shopping Cart
Scroll to Top