Kuusimukka

Kunta: Ivalo
Suojeluvuosi: 2016
Pinta-ala: 20 ha
Kuusimukan tuleva suojelualue rajoittuu lännessä Ivalojoen vanhaan uomaan, Viekkalanjärviin. Kuva Ari-Pekka Auvinen.

Luonnonperintösäätiö osti kesän 2016 lopulla 20 hehtaarin palstan Ivalojoen Vasikkaniemestä, neljä kilometriä Ivalon keskustasta koilliseen.

Kuusimukaksi nimettävä alue saa nimensä Ivalojoen mutkasta, lappilaisittain mukasta, ja siitä, että alueella kasvaa yksi Suomen pohjoisimmista kuusimetsistä. Maapohja Kuusimukassa on joen vaikutuksesta rehevää, paikoin jopa lehtomaista. Joen historia on piirtynyt kiehtovalla tavalla alueen maaperään ja lajistoon.

Ivalojoki on alajuoksullaan vaihtanut useaan otteeseen uomaansa jättäen jälkeensä kapeita makkaramaisia järviä ja suojuotteja. Kuusimukka rajoittuu lännessä Viekkalanjärviin, jotka ovat juuri tällaisia vanhaan uomaan syntyneitä vakavesiä.

Heinäkuussa 2016 tarkastuskäynnillä Kuusimukassa havaittiin mm. yksi vuoden suurimmista kirjosiipikäpylintuparvista koko Suomessa, vähintään 35 yksilöä. Itäiset käpylintuvieraat ruokailivat Kuusimukan vanhojen kynttiläkuusien latvuksissa.

Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Kuvagalleria

Kuusimukka saa nimensä Ivalojoen mutkasta, lappilaisittain mukasta, ja siitä, että alueella kasvaa yksi Suomen pohjoisimmista kuusimetsistä

Osta pala ikimetsää

Kuusimukka

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Vieritä ylös