Keijunmetsä

Kunta: Hämeenlinna
Suojeluvuosi: 2011, 2021
Pinta-ala: 22 ha
Keijunmetsä-Anneli-Jussila-2011-04

Keijunmetsä sijaitsee Rengon Vehmaisten kylässä ja on säätiön ensimmäinen alue Hämeenlinnassa. Säätiö osti tämän 14 hehtaarin alueen vuonna 2011 kahden kaupan kautta. Ensimmäinen palsta, 7 hehtaarin kangasräme, ostettiin Metsähallitukselta. Saman vuoden lopulla saatiin ostaa rämeen itäpuolelta Veikko Kirkkolalta 7 hehtaaria Nummenrannan tilaan kuulunutta kaunista sekametsää.

Keijunmetsä-nimen saanut alue käsittää useita erilaisia luontotyyppejä. Alue sijaitsee Paloniitunjärven Haltianlahden eteläpuolella ja rajoittuu järven suojaamiseksi perustettuun noin 90 hehtaarin suojelualueeseen. Paloniitunjärvi on valtakunnallisesti arvokas lintuvesi ja siinä elää muun muassa EU:n direktiivilaji täplälampikorento.

Kangasrämeosuudella kasvaa vanhaa metsä, jossa esiintyy puuston kerroksisuutta ja jonkin verran lahopuuta. Puista vanhimmat ovat matalia, kilpikaarnaisia mäntyjä, mutta myös eri-ikäistä lehtipuuta on nousussa. Tämä Keijunsuon (karttanimenä Keljunsuo) osuus on Metsähallituksen hallussa jäänyt ehkä vuosikymmeniksi hoitotoimenpiteiden ulkopuolelle; siellä ei myöskään ole koskaan juuri hakattu - kannot puuttuvat alueelta lähes tyystin. Suuri osa alueelle kaivetuista ojista on madaltunut itsestään.

Metsäinen puoli Keijunmetsästä kasvaa monipuolista puustoa. Osa siitä on puhdasta kuusikkoa, mäellä kasvaa komeita mäntyjä ja rannan puoli on lehtipuuvaltainen. Alueen nimenä on Kirkkoloiden aikaan ollut Jyrkki ja sitä käytettiin 1960-luvulle asti metsälaitumena hevoselle ja hiehoille. Aluetta ympäröi tuolloin riukuaita, jota Veikko Kirkkola muistaa olleensa rakentamassa.

Keijunmetsän arvoa nostaa sen sijainti laajan Paloniitunjärven suojelualueen kupeessa ja hiljaisella alueella kaukana isoista teistä.

Loppuvuodesta 2021 Keijunmetsä laajeni kahden metsäpalstan ostamisen myötä miltei kahdeksalla hehtaarilla. Uusien metsäkauppojen jälkeen metsä kasvaa pinta-alaltaan 22 hehtaariin. Koko Haltianlahden pohjukka on tärkeää viitasammakon, kahlaajien ja täplälampikorennon elinaluetta, joten lisäosat edistävät kosteikkolajien turvaa runsaasti.Näin löydät Keijunmetsään

Alla on linkki Google Mapsin reittiohjeeseen, jossa voit vaihtaa lähtöpaikan haluamaksesi:

Osoite: Rasintie 110, Hämeenlinna

Suunnilleen Rasintie 110:n kohdalta lähtee pohjoiskoilliseen polku, joka johtaa suoraan Keijunmetsän suojelualueelle. Matkaa on reilut puoli kilometriä.

Suojele pala ikimetsää

Keijunmetsä

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Kangasrämettä ja vanhaa, rauhassa kasvanutta kuusivaltaista sekametsää.
Shopping Cart
Scroll to Top