Akanvaara

Kunta: Parikkala
Suojeluvuosi: 2000
Pinta-ala: 25 ha
Akanvaara. Kuva: Mikko Hovila

Akanvaara on ensimmäinen Luonnonperintösäätiön suojelema alue, ostettu vuonna 2000. Koko pinta-ala on 25 hehtaaria, josta metsää 22 hehtaaria, loput niittyjä. Akanvaaran rinteessä kasvava metsä oli vielä ennen sotia metsälaidunta, jolla puusto on sittemmin saanut rauhassa tihentyä; alempana, alavalla maalla on pieniä aloja vanhempaa, täysin hakkaamatonta puustoa. Metsää hallitsevat tuhannet valkokylkiset koivut, sekapuuna kasvaa jo vantteraan kokoon kasvanutta mäntyä ja harvakseltaan komeita haapoja ja haaparyhmiä. Suuria lihavia kuusia on joukossa muutamia siellä täällä; alametsän reunassa on lisäksi kaksi pienehkö kuusitaimikkoa.

Metsän pohjaa peittää korkea saniaiskasvusto, joka tuo sen heleyteen runsauden ja rehevyyden vaikutelman. Erikoisuutena on hajallaan kymmenkunta suurta haapaa, joista karhu oli ostovuonna kuorinut tyviosan, toisista rinnan korkeudelta maan pintaan ja allekin täysin kuorettomaksi, valkeaksi. Nämä haavat ovat nyt kuolleet mahtaviksi keloiksi tai kuihtumassa. Karhu samoin kuin susi kuuluvat seudun peruseläimistöön.

Akanvaaran innoittamana on naapuri suojellut omalta puoleltaan noin 8 hehtaaria, jolloin suojelukokonaisuuden pinta-ala nousee noin 33 hehtaariin.

Kuva: Mikko Hovila

Akanvaara Pentti Linkolan kertomana

Näin löydät Akanvaaraan

Ajetaan 6-tietä Parikkalan Saaren entiseen kuntakeskukseen Akonpohjaan. Samalta tieltä noin 3,5 kilometrin päässä Akonpohjasta pohjoiseen kääntyy Akanvaarantie länteen. Tietä ajetaan vajaa puolitoista kilometriä, kunnes Akanvaaran tilan vaalea 50-luvun päärakennus näkyy rinteessä vasemmalla. Auton voi pysäköidä pihaan johtavalle pikkutielle. Polku metsään alkaa pihapiirin takaa.

Suojele pala ikimetsää

Akanvaara

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Itäisiä lajeja ylläpitävää koivuvaltaista metsää ja ihastuttavia kukkaniittyjä.
Shopping Cart
Scroll to Top