Aholansaaren ikimetsä

Kunta: Kuopio
Suojeluvuosi: 2022
Pinta-ala: 67 ha

Runsaspuustoinen Aholansaaren ikimetsä on 67 hehtaarin laajuinen ja luontoarvoiltaan huomattava. Melkein puolet alueesta on lehtoa tai lehtomaista kangasta, loput tuoretta mustikkatyypin kangasta. Kuusivaltainen sekametsä on saanut kasvaa rauhassa pitkiä aikoja, vähäistä käyttöä lukuun ottamatta, ja osa puista on jo jopa 200-vuotiaita.

Lahopuu monipuolistaa Aholansaaren ikimetsää ja tarjoaa ravintoa ja pesäpaikkoja muille eliöille. Saaressa elää mielenkiintoinen kääpälajisto ja siellä tuoksuu kesäiltaisin valkolehdokki. Metsässä on myös pieniä kallioita, soistumia ja lehtipuumetsiköitä järeine kolopuuhaapoineen. Aholansaaressa todellakin voi kokea laajan vanhan metsän tunnelman palokärjen kuikuttaesssa taustaäänenä.

Luode-kaakko-suunnassa suojelualue on yli kilometrin pituinen ja matka on mahdollista vaeltaa koko ajan vanhan metsän sisällä pysyen. Suojelullinen arvo on korkea jo yksin alueen laajuuden vuoksi. Uuteen suojelualueeseen kuuluu kolmatta kilometriä rakentamatonta rantaa sekä kymmenen pikkusaarta ja -luotoa. Rantojen lähellä sijaitsee tulvavaikutteisia rantaluhtia ja lehtoja.

Aholansaaren lähialueilla Tahkomäessä on ennestään lukuisia luonnonsuojelualueita, joilla on merkitystä erityisesti rehevien soiden, lehtojen ja pienvesien suojelulle. Aholansaaren ikimetsä on Tahkomäen ympäristön alueista pinta-alaltaan suurin yksittäinen alue ja täydentää erinomaisesti Nilsiän suojelualueiden verkostoa.

Kuvagalleria

Runsaspuustoinen ja laaja metsä, jossa on myös pieniä kallioita, soistumia ja lehtipuumetsiköitä järeine kolopuuhaapoineen.

Suojele pala ikimetsää

Aholansaaren ikimetsä

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top